Evo Morales, preşedintele demisionar al Boliviei, a fugit din ţară. Mexic i-a acordat azil politic

Preşedintele demisionar al Boliviei, Evo Morales, s-a îmbarcat într-un avion către Mexic, ţară în care a primit azil politic, a informat ministrul mexican de Externe, Marcelo Ebrard, citat de Reuters.

2398 afișări
Imaginea articolului Evo Morales, preşedintele demisionar al Boliviei, a fugit din ţară. Mexic i-a acordat azil politic

Evo Morales, preşedintele demisionar al Boliviei, a primit azil politic în Mexic

„Evo Morales se află acum într-un avion al Guvernului mexican, trimis pentru a ne asigura că acesta va călători în siguranţă către ţara noastră”, a scris Ebrard pe Twitter.

Ministrul a postat şi o fotografie cu fostul preşedinte bolivian la bordul aeronavei mexicane şi a adăugat că decizia autorităţilor mexicane de a-i oferi azil lui Morales este în concordanţă cu politica de lungă durată a Mexicului de a asigura securitatea solicitanţilor de azil.

Între timp, un oficial al Administraţiei Trump a informat că preşedintele Statelor Unite nu se împotriveşte deciziei Mexicului de a-i oferi azil politic fostului lider bolivian, întrucât lipsa acestuia ar putea duce la restabilirea ordinii în Bolivia.

Evo Morales a primit azil politic în Mexic

Autorităţile mexicane au decis luni să îi acorde azil politic preşedintelui demisionar al Boliviei, Evo Morales, a anunţat ministrul mexican al Afacerilor Externe, Marcelo Ebrard, citat de Le Figaro.

„Olga Sanchez Cordero (ministrul mexican de Interne, n.r.) a decis să îi acorde azil politic lui Evo Morales. Viaţa şi integritatea sa fizică sunt ameninţate”, a declarat Marcelo Ebrard în cadrul unei conferinţe de presă în capitala Ciudad de Mexico.

Ministrul mexican a precizat că Evo Morales a făcut o solicitare oficială în acest sens Guvernului mexican. „El ne-a solicitat în mod verbal, dar şi oficial, acordarea azilului politic în ţara noastră. Mexicul s-a remarcat întotdeauna de-a lungul istoriei sale ca fiind o ţară care îi protejează pe cei care solicită azil”, a declarat oficialul de la Ciudad de Mexico.

Ebrard a informat că Guvernul mexican urmează acum să informeze Senatul în legătură cu situaţia din Bolivia, iar Ministerul bolivian al Afacerilor Externe va fi informat şi el cu privire la aprobarea cererii de azil.

Ministrul mexican a refuzat să spună când ar urma să ajungă Morales în Mexic şi nici nu a precizat dacă autorităţile mexicane vor trimite o aeronavă oficială pentru aducerea acestuia în ţară.

Evo Morales a demisionat duminică din funcţia de preşedinte al Boliviei după trei săptămâni de proteste violente. Începând de luni, Bolivia nu are nici preşedinte, nici preşedinte interimar, întrucât toţi cei care ar fi putut prelua interimatul, conform Constituţiei ţării, au demisionat şi ei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici