Experţi militari: Statele Unite probabil au tehnologii cibernetice de sabotare a rachetelor din Coreea de Nord. Hackeri ai Pentagonului ar fi putut bloca testul efectuat recent de Kim Jong-Un

Statele Unite lansează atacuri cibernetice contra sistemelor balistice nord-coreene, afirmă actuali şi foşti oficiali militari citaţi de CNN, sugerând că hackeri ai Pentagonului ar fi putut bloca testul cu rachetă efectuat recent de regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un.

6097 afișări
Imaginea articolului Experţi militari: Statele Unite probabil au tehnologii cibernetice de sabotare a rachetelor din Coreea de Nord. Hackeri ai Pentagonului ar fi putut bloca testul efectuat recent de Kim Jong-Un

Experţi militari: Statele Unite probabil au tehnologii de sabotare a rachetelor din Coreea de Nord. Hackeri ai Pentagonului ar fi putut bloca testul efectuat recent de Kim Jong-Un

Armata nord-coreeană a încercat duminică dimineaţă, fără succes, să lanseze o rachetă, dintr-un poligon situat pe coasta de est a ţării. Racheta a explodat la puţin timp după lansare. Pentagonul avea informaţii despre programarea testului balistic nord-coreean, astfel că lansarea rachetei şi eşecul testului nu au fost o surpriză, a afirmat un consilier al vicepreşedintelui Statelor Unite Mike Pence.

Situaţia a atras atenţia asupra informaţiilor potrivit cărora Pentagonul ar încerca să distrugă prin atacuri informatice arsenalul balistic nord-coreean. "Există probabilitatea foarte mare că Statele Unite - prin metode cibernetice - au avut succes în mai multe rânduri în întreruperea testelor cu rachete", a declarat, pentru BBC, fostul ministru britanic de Externe Malcolm Rifkind.

"Este clar că există o politică a Statelor Unite de a dezvolta capacităţi cibernetice pentru dezactivarea rachetelor balistice inamice", confirmă Greg Austin, expert la Centrul australian pentru Securitate Cibernetică.

Majoritatea rachetelor au o funcţie de autodistrugere, care poate fi activată. Conform experţilor, transmiterea unui virus în reţeaua informatică a unui sistem balistic - de la distanţă (online) ori prin instalarea unui dispozitiv USB - poate programa distrugerea unei rachete imediat după lansare.

În trecut, serviciile secrete americane au fost acuzate de utilizarea unui virus informatic, Stuxnet, pentru atacarea sistemelor din complexul nuclear militar iranian de la Natanz.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a moştenit un program secret, ordonat de predecesorul său, Barack Obama, de sabotare prin atacuri cibernetice a programului balistic nord-coreean, dar Washingtonul încă nu poate contracara toate ameninţările Phenianului, scria în martie cotidianul The New York Times.

În urmă cu trei ani, preşedintele Barack Obama a cerut Pentagonului să intensifice atacurile cibernetice şi electronice împotriva programului de rachete balistice al Coreei de Nord, în speranţa sabotării rampelor de lansare chiar în momentul deschiderii. Rezultatul a fost că numeroase rachete lansate de armata nord-coreeană au început să explodeze, să se abată de la traiectorii, să se dezintegreze după lansare sau să se prăbuşească în mare.

Susţinătorii acestor eforturi argumentează că atacurile punctuale au conferit o nouă dimensiune sistemelor de apărare antirachetă americane, întârziind cu câţiva ani capacitatea regimului stalinist de la Phenian de a ameninţa oraşele americane cu bombe nucleare lansate cu rachete intercontinentale. Însă alţi experţi au devenit din ce în ce mai sceptici în legătură cu noua abordare a Washingtonului, argumentând că erorile de fabricaţie, opozanţii infiltraţi şi incompetenţa pot fi factori care au condus la testele balistice eşuate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici