Atentat sinucigaş la aeroportul Domodedovo din Moscova: 35 de morţi şi 130 de răniţi - VIDEO

O explozie s-a produs luni în zona de sosire a zborurilor internaţionale, pe aeroportul Domodedovo din Moscova, a anunţat agenţia Interfax. Potrivit unei surse din poliţie, explozia a fost provocată de un atentat sinucigaş.

263 afișări
Imaginea articolului Atentat sinucigaş la aeroportul Domodedovo din Moscova: 35 de morţi şi 130 de răniţi - VIDEO

Atentat sinucigaş la aeroportul Domodedovo din Moscova: 35 de morţi şi 130 de răniţi - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Bilanţul atentatului sinucigaş comis luni la aeroportul Domodedovo din Moscova a ajuns la 35 de morţi şi 130 de răniţi, a anunţat Ministerul rus al Sănătăţii Publice, citat de RIA Novosti în pagina electronică.

Potrivit Ministerului pentru Situaţii de urgenţă, 51 de persoane au fost trimise la spitale din capitala rusă.

Un cetăţean britanic a fost ucis în atentatul sinucigaş, iar mai mulţi străini au fost răniţi, potrivit unei surse din cadrul forţelor de ordine, citată de agenţia Interfax. Britanicul ucis nu a fost identificat de agenţie.

Mai mulţi străini figurează pe lista răniţilor publicată de Ministerul rus al Sănătăţii, printre care un bărbat sau o femeie de naţionalitate franceză, Frederic sau Frederique Ortiz (potrivit transcrierii în alfabetul chirilic), şi un italian, Romano Rosario.

La rândul său, ambasada Slovaciei a declarat pentru agenţia RIA Novosti că actriţa Suzana Fialova a fost rănită şi spitalizată în urma atentatului.

Explozia s-a produs în zona de livrare a bagajelor de la terminalul pentru sosirea zborurilor internaţionale.

Agenţia de presă RIA Novosti evocă un dublu atentat sinucigaş la aeroportul Domodedovo, după ce mai mulţi martori au declarat că doi terorişti s-au aruncat în aer când au început să apară pasagerii din zona de sosire a zborurilor internaţionale.

Autorităţile au declarat că puterea uneia dintre explozii a avut echivalentul a cinci kilograme de TNT, iar bomba era umplută cu fragmente metalice pentru a face cât mai multe pagube.

Angajaţii aeroportului au dărâmat zidul dintre zona principală a aeroportului şi cea de sosire a zborurilor, pentru a le permite pasagerilor să evacueze locul vizat de atentat.

A fost declanşată o anchetă pentru comiterea unui atentat, potrivit Parchetului rus.

Un bilanţ anterior, anunţat de surse medicale, evoca moartea a cel puţin 23 de persoane.

Metroul şi aeroporturile Şeremetievo şi Vnukovo din Moscova au fost plasate sub supraveghere sporită, în urma exploziei.

"Din cauza a ceea ce s-a întâmplat la Domodedovo, măsurile de securitate au fost consolidate pe toate aeroporturile", a afirmat o sursă din poliţie, citată de Interfax.

Conform unei surse citate de RIA Novosti, agenţi ai Ministerului de Interne şi ai serviciilor de securitate (FSB) au fost trimişi la Domodedovo şi la celelalte aeroporturi din Moscova, Şeremetievo şi Vnukovo.

Potrivit aceloraşi surse, prezenţa poliţiei a fost sporită şi la metroul din Moscova, care a fost în ultimii ani ţinta mai multor atentate sinucigaşe. Ultimul a avut loc în martie 2010 şi s-a soldat cu aproximativ 40 de morţi.

"La 16.32 (15.32, ora României), o explozie s-a produs în sala de sosiri la Domodedovo", potrivit unui comunicat al comitetului de anchetă.

"Sunt mulţi răniţi. Locul este plin de fum", a afirmat un martor citat de Itar-Tass.

Premierul rus, Vladimir Putin, a fost informat în legătură cu explozia. Preşedintele Dmitri Medvedev a promis că va acorda asistenţă familiilor victimelor, adăugând că îşi amână vizita de Forumul Economic de la Davos, în Elveţia.

Agenţia de presă rusă Rosbalt, citată de postul de televiziune Russia Today, a precizat că Serviciul Federal de Securitate (FSB) ştia că teroriştii plănuiau un atac iminent, dar informaţia sa era incompletă. Luni dimineaţă, FSB a căutat un posibil atacator, dar la Zelenograd, un oraş din apropiere de Moscova. FSB ar fi primit informaţii duminică seara, după care un număr mare de poliţişti şi agenţi ai forţelor speciale au fost detaşaţi la Zelenograd pentru o operaţiune specială.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici