Explozie puternică în Iran, într-un oraş care găzduieşte o uzină nucleară

O explozie puternică a fost auzită luni după-amiază în oraşul iranian Isfahan, care găzduieşte o uzină de procesare a uraniului, o instalaţie importantă în cadrul programului nuclear controversat al Iranului, aflată sub supravegherea AIEA, relatează presa internaţională.

1412 afișări
Imaginea articolului Explozie puternică în Iran, într-un oraş care găzduieşte o uzină nucleară

Explozie puternică în Iran, într-un oraş care găzduieşte o uzină nucleară

Agenţia semioficială de presă ISNA a citat un oficiar judiciar din Isfahan care a declarat că s-a auzit o explozie, relatează The Guardian în ediţia electronică. "Am auzit un sunet similar unei explozii, dar nu am primit informaţii despre cauzele şi consecinţele ei", a precizat Gholamreza Ansari.

O altă agenţie semioficială, FARS, a fost printre primele organizaţii media care au relatat despre explozie, afirmând că s-a auzit la ora locală 14.40 (13.10, ora României). FARS a precizat că viceguvernatorul Mehdi Ismaili a confirmat un sunet despre care agenţia a relatat că a fost destul de puternic pentru a fi auzit în tot oraşul. FARS a înlăturat ulterior articolul de pe site-ul său.

Ismaili a discutat apoi cu o altă agenţie semioficială, MEHR, dezminţind citatele care i-au fost atribuite de FARS. El a precizat pentru agenţia de stat IRNA că nu a făcut nici o declaraţie pentru FARS.

Mai mulţi locuitori din Isfahan au declarat pentru cotidianul britanic The Guardian că au auzit o explozie puternică. Unul dintre ei a precizat că deflagraţia a zguduit geamurile casei sale.

Cotidianul israelian Haaretz relatează în ediţia online că, potrivit unui oficial iranian, explozia auzită la Isfahan a fost cauzată de un accident produs în timpul unui exerciţiu militar şi nu are nici o legătură cu instalaţia nucleară aflată în apropiere.

Potrivit informaţiilor din presă, autorităţile municipale au fost nevoite să recunoască producerea exploziei după ce mai mulţi locuitori au sunat la Departamentul de pompieri pentru a raporta deflagraţia.

Informaţiile privind o explozie produsă la Isfahan au fost comentate şi de purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Mark Toner. "Nu avem informaţii la acest moment, în afară de ce am văzut în presă (...). După cum ştiţi, avem o capacitate limitată de a strânge informaţii de pe teren acolo, dar cu siguranţă verificăm", a precizat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici