Fanii fotbalului sunt de partea lui Bolsonaro: tricoul verde-auriu, implicat în politică

  • Suporterii preşedintelui au „furat” culorile Seleçao.
  • În ajunul votului din turul doi al prezidenţialelor şi înainte de Campionatul Mondial din Qatar, jucătorii sunt divizaţi.
156 afișări
Imaginea articolului Fanii fotbalului sunt de partea lui Bolsonaro: tricoul verde-auriu, implicat în politică

În primul tur, directiva a fost clară: Jair Bolsonaro ordonase trupelor sale să poarte tricoul verde-auriu al echipei naţionale de fotbal Seleçao. Au existat multe controverse cu privire la folosirea „amarelinha” în concursul electoral.

Nike, producătorul oficial de echipament, interzisese deja personalizarea tricourilor cu numele candidaţilor, în august. Cu toate acestea, pe 2 octombrie, străzile din Sao Paulo, Rio de Janeiro şi aproape toate oraşele mari şi mici din Brazilia erau pline de tricouri verzi-aurii pline cu tot felul de mesaje, cumpărate online şi de pe piaţa neagră. Oricine le-a purtat a votat pentru Bolsonaro.

Duminica aceasta însă, chestiunea devine mai complicată. Tricoul de la Cupa Mondială a Qatarului - începând cu 20 noiembrie - costă 349,99 de reali pe site-ul oficial Nike (66 de euro) şi multe mărimi sunt epuizate. Cu toate acestea, cel mai elegant tricou Seleçao, conform designerilor, nu este „canarinho”, ci albastru cobalt cu imprimeul jaguarului pe mâneci.

Fiecare cu „galeria” lui

Pe teren se joacă meciul Bolsonaro-Lula. Legătura strânsă dintre candidatul de extremă dreapta şi fotbal este binecunoscută. Ronaldinho Gaúcho, Felipe Melo, Rivaldo, Lucas Moura, Edmundo, Cafu şi toţi cei de la Atletico Paranaense i-au susţinut candidatura în 2018. Toţi sunt evanghelişti.

La fel ca Neymar, vedeta de la Paris Saint Germain, care îngenunchează şi ridică mâinile spre cer după goluri, iar pe TikTok dansează lăudându-l pe Bolsonaro (potrivit echipei lui Lula, în schimbul promisiunii unei scutiri de taxe).

Mai subţire este echipa fostului preşedinte Lula, care poate conta pe Rai, Juninho Pernambucano, Paulinho şi Elias. Şi, de asemenea, de selecţionerul naţionalei, Tite, care a anunţat deja că, dacă Brazilia va câştiga în Qatar, nu va face vizita obişnuită la preşedinţie. „Am greşit lăsându-l pe Bolsonaro să ne fure tricoul”, a spus Walter Casagrande, care a jucat la Torino şi acum este prezentator.

Oamenii fug de politică

Şi Pele apare pe reţelele de socializare cu mesaje politice. O fotografie cu O Rei, care a fost ministru al Sportului din 1995 până în 1998, îl înfăţişează ţinând în mână un tricou cu cuvintele lui Bolsonaro. „Are peste doi ani. Pelé a semnat tricouri pentru mulţi preşedinţi din întreaga lume. Nu este o declaraţie de susţinere”, a precizat secretarul de presă.
Confederaţia braziliană de fotbal a lansat o campanie de marketing împotriva folosirii electorale a „amarelinha” şi pentru prezentarea noilor modele ale Seleçao, „care reprezintă peste 210 milioane de brazilieni”. I-a invitat să le facă reclamă pe rapperul Djonga şi pe atacantul lui Tottenham, Richarlison, ambii anti-bolsonarişti.
Un vânzător ambulant de pe Avenida Paulista, din Sao Paulo, explică: „Tricoul galben se vinde mai puţin decât cel albastru. Oamenii nu mai vor să confunde sportul cu mizeria care este politica”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici