FBI foloseşte avioane fără pilot în operaţiuni de supraveghere în SUA

Poliţia federală americană (FBI) utilizează avioane fără pilot în operaţiuni de supraveghere în Statele Unite, însă într-un mod "limitat", a declarat miercuri în Congres directorul Biroului Federal de Investigaţii Robert Mueller.

426 afișări
Imaginea articolului FBI foloseşte avioane fără pilot în operaţiuni de supraveghere în SUA

FBI foloseşte avioane fără pilot în operaţiuni de supraveghere în SUA (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mueller a recunoscut că avioane fără pilot servesc pentru supraveghere, dar că acestea sunt utilizate "rar".

"Avem foarte puţine (avioane fără pilot), pentru o utilizare limitată, dar explorăm nu doar utilizarea lor, ci şi reguli de conduită necesare acestei utilizări", a precizat el în faţa membrilor Comisiei pentru Justiţie din cadrul Senatului.

Departamentul pentru Securitate Internă a recurs, de asemenea, la avioane fără pilot, în operaţiuni de supraveghere la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Senatorul republican Chuck Grassley a declarat că secretarul american al Justiţiei Eric Holder l-a informat în scris că serviciile din domeniul luptei împotriva drogurilor şi Biroul de luptă împtriva traficului de armament, tutun şi alcool (ATF) "au achiziţionat drone (avioane fără pilot) şi studiază utilizarea lor de către forţele de ordine".

Alt republican, senatorul Rand Paul, a protestat la începutul lui martie faţă de refuzul administraţiei preşedintelui Barack Obama de a îndepărta posibilitatea utilizării de avioane militare fără pilot pe teritoriul american. El a blocat timp de 13 ore nominalizarea la conducerea CIA a lui John Brennan, arhitectul campaniei controversate cu avioane fără pilot în Afganistan şi Pakistan.

Holder i-a scris, ulterior, lui Paul Rand, precizând că preşedintele nu are puterea să ordone un tir cu avioane fără pilot împotriva unui american "necombatant" pe teritoriul Statelor Unite.

Democraţi şi-au exprimat, de asemnea, îngrijorări cu privire la utilizarea civilă a avioanelor fără pilot, care pot repera un infractor, intercepta mesaje pe reţeaua Wifi sau urmări în acelaşi timp mai multe persoane.

Dianne Feinstein, preşedinta Comisiei pentru Informaţii din cadrul Senatului, a apreciat marţi că "cea mai mare ameninţare la adresa vieţii private a americanilor sunt dronele (...) şi reglementările foarte slabe care există în prezent cu privire la ele".

Congresul a impus ca spaţiul aerian american să fie deschis avioanelor fără pilot până în octombrie 2015. După această dată, mii de avioane fără pilot ar putea opera în spaţiul aerian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici