Feribotul incendiat: Cel puţin zece persoane au murit la bordul Norman Atlantic. Toţi pasagerii au fost evacuaţi - FOTO

Autorităţile maritime italiene, elene şi albaneze au lansat o vastă operaţiune de salvare pe mare pentru a recupera aproape 200 de persoane - blocate în continuare luni - pe puntea feribotului cu 478 de persoane la bord, pe care duminică a izbucnit un incendiu, în Marea Adriatică. Cel puţin zece persoane au murit în urma incendiului.

1932 afișări
Imaginea articolului Feribotul incendiat: Cel puţin zece persoane au murit la bordul Norman Atlantic. Toţi pasagerii au fost evacuaţi - FOTO

Operaţiunile continuă pentru salvarea a aproape 200 de persoane rămase pe feribotul incendiat

UPDATE 21:25 - Bilanţul incendiului izbucnit la bordul feribotului plecat din Grecia a ajuns la 10 morţi

Cel puţin zece persoane au murit în urma incendiului izbucnit la bordul feribotului care naviga între Grecia şi Italia, iar 427 de persoane au fost salvate, autorităţile italiene, după depistarea a încă două cadavre, relatează AFP.

Bilanţul anunţat anterior era de opt morţi.

Potrivit ministrului italian al Transporturilor, Maurizio Lupi, 427 de oameni, inclusiv 56 de membri ai echipajului, au fost salvaţi. Pe lista oficială figurau 478 de persoane, dintre care 422 de pasageri, dar oficialul italian a explicat că datele nu erau exacte.

UPDATE 15:38 - Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic au fost evacuaţi

Toţi pasagerii feribotului Norman Atlantic, la bordul căruia a izbucnit un incendiu în largul Albaniei, provocând moartea a cel puţin cinci persoane, au fost evacuaţi, a anunţat luni Paza de Coastă italiană.

"Toţi pasagerii au fost evacuaţi, nouă membri ai echipajului se află încă la bord pentru a inspecta nava", a afirmat Paza de Coastă pe contul său de Twitter.

Norman Atlantic transporta 478 de persoane, dintre care 56 de membri ai echipajului şi 422 de pasageri, inclusiv un român.

UPDATE 14:33 - Guvernul grec anunţă că patru cadavre au fost recuperate de la bordul Norman Atlantic

"Autorităţile italiene au confirmat că patru cadavre, a căror identitate nu este cunoscută, au fost recuperate", a anunţat ministrul Miltiadis Varvitsiotis, subliniind că, până în prezent, au fost salvate 391 de persoane dintre cele 478 care se aflau la bordul feribotului.

Cadavrul unui pasager grec a fost recuperat duminică, iar identitatea acestuia a fost comunicată presei. Corpul său a fost recuperat, iar soţia sa a fost transportată la Brindisi, la fel ca multe alte persoane, care suferă în special din cauza deshidratării sau hipotermiei, au precizat autorităţile duminică.

Marina Militară italiană a anunţat, către ora locală 7.40 (8.40, ora României), că 290 de persoane au fost recuperate cu elicoptere şi nave trimise la faţa locului pentru a salva pasagerii şi membrii echipajului Norman Atlantic, majoritatea cetăţeni greci.

În total 188 de persoane se aflau în continuarre la bord luni dimineaţa, pe o mare dezlănţuită, suferind de frig, după ce au inhalat ore în şir fumul provenind de la incendiul care a fost controlat între timp.

Sinistrul s-a soldat cu un mort - un pasager grec - care a alunecat când a încercat să se îmbarce pe o şalupă. Primele persoane salvate au ajuns în noaptea de duminică spre luni la Brindisi, în sud-estul Italiei, la aproximativ 40 de mile (circa 75 de kilometri) de poziţia estimată a feribotului în Marea Adriadică mai la sud, pe Canalul Otrante.

Marina Militară italiană - care coordonează operaţiunile de salvare - şi autorităţile maritime au efectuat 34 de drumuri dus-întors, potrivit Pazei de Coastă, venind în ajutorul pasagerilor blocaţi pe nava incendiată.

Şase elicoptere ale Marinei italiene au efectuat evacuări, cu maximum şase sau şapte persoane la un transport, în condiţii delicate pe timpul nopţii.

Cele mai multe dintre persoanele salvate prezentau hipotermie şi probleme respiratorii, potrivit salvatorilor, contactaţi de presa italiană.

O echipă sanitară alcătuită din trei persoane a urcat la bordul feribotului pentru a oferi ajutor pasagerilor şi membrilor echipajului aflaţi în continuare pe navă, a anunţat luni dimineaţa Marina Militară italiană.

A doua navă militară urma să se apropie de feribot către ora locală 9.00 (10.00, ora României), potrivit acestei surse.

O navă comercială, Spirit of Piraeus, cu 49 de persoane salvate la bord, a sosit către ora locală 7.00 (8.00, ora României) la Bari, după ce a încercat, fără să reuşească, din cauza mării prea agitate, să intre în portul Brindisi, situat un pic mai la sud, pe coasta adriatică.

"Situaţia este bună" pentru aceste persoane salvate, majoritatea cetăţeni greci, a declarat prefectul oraşului Bari Antonio Nunziante pentru postul italian SkyTG24.

Autorităţile italiene au mobilizat patru remorchere cu scopul ca mai întâi să stabilizeze Norman Atlantic, un feribot cu o lungime de 186 de metri.

"Pentru moment, celamai importantă este recuperarea pasagerilor şi membrilor echipajului", a declarat pentru postul italian Rainews, căpitanul de fregată Riccardo Rizzotto, reprezentând Marina Militară.

După aceea feribotul ar urma să fie tractat până în portul Brindisi, în cazul în care condiţiile meteorologice permit acest lucru, însă o tractare către Albania este de asemenea luată în calcul, dacă va fi nevoie.

Incendiul a izbucnit pe feribot duminică dimineaţa, în amplasamentul vehiculelor, pe o mare dezlănţuită, cu rafale de vânt violente, în timp ce vaporul asigura o legătură de la Pireu, în sud-vestul Greciei, la Ancona, în estul Italiei.

- "Frică, foarte frică"

La Brindisi şi Bari, membri ai Protecţiei Civile şi altor servicii de salvare au ridicat corturi în terminalele pentru pasageri din port, pentru a primi persoanele salvate.

Pasageri de 26 de naţionalităţi - inclusiv o româncă - s-au aflat la bordul Norman Atlantic.

Feribotul construit în 2009, care naviga sub pavilion italian şi care a fost închiriat de compania greacă Anek, a fost inspectat de curând. Potrivit armatorului italian, o problemă a fost detectată la una dintre evacuările de incendiu de pe puntea cinci - exact în locul unde s-ar fi declanşat incendiul - a anunţat grupul Visenti, citat de agenţia de presă Ansa.

Contactat de postul de radio Europe1, unul dintre cei zece francezi de la bord, Jean-Philippe Demarc, a declarat că îi este "frică, foarte frică" şi că îi este frig. El a povestit că a auzit "lovituri puternice", după care a văzut "fum peste tot". "Toată lumea a format un şir indian şi a ieşit pe punţile exteroare", a spus el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici