Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze a murit la vârsta de 86 de ani

Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze, unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, alături de fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov, a decedat luni, la vârsta de 86 de ani, a declarat o apropiată a familiei, Marina Davitaşvili.

698 afișări
Imaginea articolului Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze a murit la vârsta de 86 de ani

Fostul preşedinte georgian Eduard Şevarnadze a murit la vârsta de 86 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Şevarnadze a murit astăzi (luni) la prânz", a declarat ea, adăugând că fostul şef de stat "era bolnav de mult timp".

Ministru sovietic pentru Afaceri Externe în epoca lui Mihail Gorbaciov, ales preşedinte al Georgiei independente în 1995, el a demisionat în 2003, în timpul "revoluţiei trandafirilor", lăsând o ţară sărăcită şi în pragul haosului.

"Era un om foarte capabil, talentat, foarte deschis către popor, către toate păturile societăţii", a declarat fostul Mihail Gorbaciov pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Ultimul lider sovietic a adăugat că Şevarnadze a fost "reprezentantul ideal" al Georgiei.

"Cu el puteai să discuţi în mod deschis, colaboram bine", a adăugat el.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin a transmis "condoleanţe sincere familiei şi apropiaţilor, dar şi întregului popor georgian".

Premierul georgian Irakli Garibaşvili a subliniat, la rândul său, "importanţa specială" a contribuţiei lui Şevardnaze în "definirea rolului Georgiei pe scena lumii moderne".

Eduard Şevarnadze, născut la 25 ianuarie 1928 în satul georgian Mamati, a fost considerat un erou în Occident, pentru că a fost unul dintre artizanii sfârşitului Războiului Rece, însă ulterior el a căzut în dizgraţie în Georgia.

În 1985 se afla la conducerea Partidului Comunist din Georgia şi a fost chemat la Moscova de către Gorbaciov, care lansa Perestroika, fiind numit ministru de Externe.

Timp de cinci ani, el a fost unul dintre principalii artizani ai dezarmării, legând prietenii puternice în Occident, mai ales în Germania.

"Numirea sa în funcţia de ministru de Externe a fost o surpriză pentru mulţi, însă a ştiut să administreze aceast post", a apreciat Mihail Gorbaciov, citat de agenţia Interfax.

Dar în 2003, când a devenit preşedintele Georgiei, stat independent, a fost nevoit să cedeze puterea, în timpul "revoluţiei trandafirilor".

Prooccidentalul Mihail Saakaşvili a preluat puterea în 2004 şi a rămas la conducerea ţării până în 2013.

După cei aproape zece ani petrecuţi la conducerea acestei mici republici din Caucazul de Sud, imaginea lui Şevarnadze s-a deteriorat în mod considerabil, ţara fiind afectată de o puternică criză economică şi de corupţia endemică.

Demisia, în 2003, i-a permis să-şi salveze într-o oarecare măsură credibilitatea în rândul opiniei publice.

Într-un interviu acordat AFP în 2009, Eduard Şevardze declara că doreşte să fie înmormântat alături de soţia sa Nanuli, în grădina casei. "Moartea sa a fost unul dintre cele mai tragice evenimente din viaţa mea. Vreau să mă odihnesc alături de ea", afirma el.

Secretara sa, Marina Davitaşvili, a declarat că, deocamdată, nu a fost luată nicio decizie oficială privind funeraliile fostului preşedinte georgian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici