Fostul şef al diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg îl compară pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler

Fostul ministru ceh de Externe Karel Schwarzenberg a făcut luni o paralelă între preşedintele rus Vladimir Putin şi Adolf Hitler, după agravarea crizei din Ucraina, într-un interviu pentru cotidianul austriac Österreich.

438 afișări
Imaginea articolului Fostul şef al diplomaţiei cehe Karel Schwarzenberg îl compară pe Vladimir Putin cu Adolf Hitler

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o repetare a istoriei", apreciază Schwarzenberg, evocând invaziile Germaniei naziste în Austria, Cehoslovacia şi Polonia în 1938 şi 1939, după care a adăugat: "Putin acţionează după acelaşi principiu ca Adolf Hitler".

După ce Senatul rus a aprobat sâmbătă o solicitare de intervenţie militară prezentată de către Vladimir Putin, criza din Ucraina pare unul dintre cele mai grave conflicte dintre Occident şi Moscova de la Războiul Rece încoace.

"Cum vrea să invadeze Crimeea, avea nevoie de un pretext şi a spus că compatrioţii săi sunt oprimaţi", a declarat Karel Schwarzenberg pentru tabloidul austriac, adăugând că ruşii şi Crimeea nu sunt victime ale niciunei discriminări.

"Atunci când Hitler vrea să anexeze Austria, a spus că germanii erau oprimaţi acolo", a insistat Schwarzenberg, un politician de dreapta, proeuropean şi ministru ceh de Externe în perioadele 2007-2009 şi 2010-2013.

Karel Schwarzenberg, în vârstă de 76 de ani, a apreciat că Europa este necesar să negocieze cu Putin şi "să-i spună clar că este vorba despre o încălcare a legii pe care nu o va ignora".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici