François Hollande doreşte "neutralizarea lui Bashar al-Assad"

Preşedintele francez François Hollande doreşte o "neutralizare a lui Bashar al-Assad" şi participarea "tuturor părţilor (implicate în războiul civil din Siria) la o soluţie", adică inclusiv a Iranului şi ţărilor de la Golf, a declarat el într-o reuniune cu ambasadorii, scrie presa franceză.

628 afișări
Imaginea articolului François Hollande doreşte "neutralizarea lui Bashar al-Assad"

François Hollande (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

În tradiţionalul discurs susţinut în faţa diplomaţilor la Conferinţa anuală a Ambasadorilor marţi, la Palatul Elysée, şeful statului francez s-a oprit îndelung asupra Siriei. În acelaşi discurs, a cărei transcriere a fost publicată de către ziarul Ouest France în pagina electronică, el a evocat, de asemenea, numeroase subiecte ale actualităţii internaţionale, între care viitoarea conferinţă privind modificările climatice de la Paris, în decembrie, situaţia din Ucraina, viitorul Europei, criza imigranţilor şi terorismul.

"Este necesar să reducem cuceririle teroriste, fără să-l menţinem (la putere) pe (preşedintele sirian Bashar) al-Assad, deoarece cele două (probleme) sunt în parte legate", a declarat Hollande, pledând pentru o "tranziţie politică" şi evocând declaraţia Consiliului de Securitate al ONU de săptămâna trecută în acest sens, prima din ultimii doi ani, şi faptul că "asocierea" Rusiei la ea deschide calea unui posibil dialog.

"Este necesar să stabilim condiţiile" acestui dialog, a continuat şeful statului francez.

"Prima este neutralizarea lui Bashar al-Assad, a doua oferirea unor garanţii solide tuturor forţelor opoziţiei moderate, în special sunnite şi kurde, şi păstrarea structurilor statului şi unităţii Siriei", a enumerat François Hollande.

Însă implicarea tuturor părţilor în soluţie este cea mai importantă dintre toate condiţiile, a insistat el. "Mă gândesc la ţările de la Golf. Mă gândesc, de asemenea, la Iran. Mă gândesc la Turcia, care este necesar să se implice în lupta împotriva Daech (acronimul arab al grupării Statul Islamic) şi angajarea sau mai bine (spus) reluarea dialogului cu kurzii", a precizat preşedintele francez.

În urmă cu doi ani, notează Le Monde, adresându-se corpului diplomatic, Hollande îndemna la "pedepsirea" lui Al-Assad, care tocmai fusese acuzat că utilizase armament chimic la periferia Damascului. El susţinea atunci, în mod deschis, o intervenţie militară împotriva regimului sirian. Această opţiune părea iminentă, înainte ca preşedintele american Barack Obama să-şi schimbe dramatic poziţia.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad s-a declarat, într-un interviu difuzat pe postul de televiziune al mişcării şiiite libaneze Hazbollah, încrezător în susţinerea Rusiei, contrazicând o sugestie americană potrivit căreia Moscova şi Teheranul sunt pregătite să nu-l mai susţină.

El a lăudat "statornicia" politicii ruse şi a spus că Rusia şi Iranul nu-şi abandonează prietenii, în acest interviu pentru postul Al-Manar.

Consiliul de Securitate al ONU a susţinut în unanimitate, pe 17 august, o iniţiativă vizând să favorizeze o soluţie politică în Siria. Ea a fost primită cu neîncredere atât de către regim, cât şi de opoziţie.

Emisarul ONU pentru Siria Staffan de Mistura a propus o serie de consultări între părţile implicate în conflictul sirian, în vederea unor negocieri. Însă, în acest interviu al-Assad l-a catalogat pe de Mistura "părtinitor".

Conflictul din Siria a fost declanşat de reprimarea sângeroasă a manifestaţiilor antiguvernamentale paşnice. Ele au degenerat într-o insurecţie armată, iar apoi într-un război civil, care s-a soldat cu peste 240.000 de morţi.

Din 2011, patru milioane de sirieni au fugit din ţară, în principal în Turcia şi Liban. În Liban, aceşti refugiaţi reprezintă deja un sfert din populaţia libaneză.

De asemenea, refugiaţii sirieni alimentează în prezent cea mai mare criză a imigranţilor de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial încoace, în încercarea de ajunge din Turcia către Ungaria şi de aici în spaţiul Schengen.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici