Funeralii în Italia, pentru victimele accidentului de autocar - FOTO

Marţi este zi de doliu naţional în Italia, cu ocazia funeraliilor victimelor unui accident de autocar, care s-a soldat cu 38 de morţi duminică, în apropiere de Napoli.

449 afișări
Imaginea articolului Funeralii în Italia, pentru victimele accidentului de autocar - FOTO

Funeralii în Italia, pentru victimele accidentului de autocar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Drapelele au fost coborâte în bernă, magazinele au fost închise pentru câteva ore, iar programele posturilor de televiziune au fost modificate.

Mii de persoane îndoliate s-au adunat, marţi dimineaţa, în sala mare de sport din oraşul Pozzuoli, unde a fost amenajat un altar pentru funeraliile victimelor. Majoritatea celor 38 de persoane care au murit în accident locuiau în această mică staţiune balneară, în apropiere de Napoli.

În jurul familiilor îndoliate, reunite lângă sicrie, a fost stabilit un cordon de securitate. Pentru această ceremonie, la care va asista şi premierul Enrico Letta, au fost aduse multe flori, au fost instalate tribune şi chiar un ecran în exterior.

"Ne simţim într-adevăr rău. Ne cunoaştem între noi aici, suntem ca fraţii...", a spus Franco, un locuitor care şi-a pierdut în accident un prieten. "Soţia lui se află la spital. Ea nici măcar nu ştie că soţul ei a murit. Am un alt prieten căruia i-au murit două surori, doi cumnaţi şi doi copii", a adăugat el.

Un alt localnic, Annibale Spira, susţine că ar vrea să "ştie ce s-a întâmplat", deoarece "nu este prima dată când în acel loc se produce un accident".

Accidentul tragic, unul dintre cele mai grave din ultimii ani din Europe, i-a şocat pe italieni.

Potrivit bilanţului oficial, în urma accidentului au murit 38 de persoane, iar alte zece au fost rănite la bordul autocarului, în timp ce nouă persoane aflate în vehiculele lovite de autocar au răni uşoare.

Autocarul, care transporta 48 de pasageri, inclusiv mai mulţi copii, toţi originari din Napoli, a plonjat în gol de la aproximativ 30 de metri peste un pod.

Cele mai grave răni le-au suferit copiii, majoritatea cu vârste de doar trei ani, care au fost spitalizaţi la Napoli. Potrivit agenţiei ANSA, niciunul dintre copii nu a fost vizitat de către părinţi, ceea ce conduce la ipoteza că aceştia au murit în accident.

Acesta este un "moment foarte trist pentru Italia", "o tragedie enormă", a declarat Letta, iar preşedintele Giorgio Napolitano a denunţat "o tragedie inacceptabilă", care îi încurajează pe "toţi, insituţii şi cetăţeni, să se angajeze în consolidarea securităţii rutiere".

Parchetul din Avellino a iniţiat o anchetă pentru "omor din culpă". Ancheta va viza nu doar o eventuală responsabilitate a şoferului autocarului, mort în accident, ci şi starea vehiculului şi calitatea barei de protecţie ruptă de autocar în timpul cursei sale nebune.

"Noi vom face tot ce ne stă în putere şi ne vom asigura ca li se va face dreptate tuturor, acesta este într-adevăr un caz grav", a promis procurorul care se ocupă de anchetă, Rosario Cantelmo, precizând că este verificată responsabilitatea mai multor persoane, fără a oferi detalii privind numărul şi numele acestora.

În paralel va fi efectuată o autopsie şoferului, pentru a verifica dacă acesta a consumat droguri, alcool, sau dacă suferea de vreo boală.

Autocarul, un vehicul mare pentre turism, a ajuns cu viteză într-o zonă în coborâre, în pofida numeroaselor panouri de limitare a vitezei, şi a lovit maşinile din faţă, creând un carambol. El a rupt bara de securitate şi a plonjat în tufişuri aproximativ 30 de metri.

Potrivit unor martori oculari, citaţi de presa italiană, autocarul a început să ia viteză şi să piardă unele "piese" cu aproximativ un kilometru înainte de a accident. O pasageră care a supravieţuit a relatat că i s-a părut că autocarul "a pierdut o roată". Şoferul a încercat să frâneze, spijinind autocarul de bara de securitate, dar acesta s-a rupt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici