Funeraliile fostului căpitan SS Erich Priebke vor avea loc la Roma, a anunţat avocatul său

Funeraliile fostului căpitan SS Erich Priebke, care a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru participare la masacrul de la Peşterile Adreatine şi care a murit vineri la vârsta de 100 de ani, vor avea loc la Roma, a anunţat sâmbătă avocatul său.

352 afișări
Imaginea articolului Funeraliile fostului căpitan SS Erich Priebke vor avea loc la Roma, a anunţat avocatul său

Erich Priebke (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Ceremonia va avea loc marţi", a declarat avocatul Paolo Giachini într-o biserică, în capitala italiană, fără să ofere alte precizări.

Erich Priebke, condamnat în 1998, în Italia, la închisoare pe viaţă pentru participare la masacrul comis în martie 1944, la Roma, în care au fost ucişi 335 de civili italieni, a fost plasat sub arest la domiciliu, din motive de sănătate, în 1999.

El locuia într-un apartament al avocatului Giachini, la periferia de nord a Romei.

Masacrul de la Peşterile Adreatine a fost decis ca represalii, în urma unui atentat comis de către membri ai Rezistenţei de la Roma împotriva unei unităţi SS.

Avocatul a anunţat vineri că fostul criminal nazist de război urma să fie înhumat alături de soţia sa, la San Carlos de Bariloche, la sud-vest de Buenos Aires, unde s-a refugiat după război. Însă Guvernul argentinian a anunţat imediat că refuză să primească pe teritoriul său corpul criminalului nazist.

După acest anunţ, numeroase voci de la Roma au amintit că, la o zi după funeraliile lui Priebke, se vor marca 70 de ani de la deportarea evreilor din ghetoul de la Roma.

Până în prezent "nu este prevăzută o ceremonie funerară", a subliniat don Walter Insero, un purtător de cuvânt al Episcopatului Romei, citat de agenţia Ansa, iar primarul capitalei italiene Ignazio Marino a declarat că îşi va da acordul numai pentru organizarea unei ceremonii "strict private" şi nu în centrul capitalei.

În timpul procesului, Priebke, alias "Călăul", nu a exprimat vreo remuşcare. În primă instanţă, în august 1996, el a declarat că a fost obligat să participe la masacru deoarece "ordinul a venit direct de la Hitler, de la Berlin".

Ulterior, la Curtea de Apel a Tribunalului Militar de la Roma, în martie 1998, el s-a justificat din nou. "Moartea mea nu ar fi permis salvarea acestor persoane nevinovate. Acest episod mi-a bântuit toată viaţa, dar nu am vrut să îmi răscumpăr demnitatea în schimbul unei etalări publice a pocăinţei".

Descoperit în Argentina în mai 1994 şi extrădat în Italia în noiembrie 1995, el a pledat nevinovat. "Sunt nevinovat", a spus el, aruncând vina asupra membrilor Rezistenţei italiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici