Furtuni tropicale în Mexic: Cel puţin 40 de morţi şi 230.000 de sinistraţi, din cauza intemperiilor - FOTO

Mexicul era afectat, luni, de puternice intemperii care au provocat cel puţin 40 de morţi, aproximativ 230.000 de sinistraţi şi zeci de mii de strămutaţi de sâmbătă sub efectul a două furtuni tropicale, Manuel, pe coasta pacifică, şi Ingrid, în estul ţării.

427 afișări
Imaginea articolului Furtuni tropicale în Mexic: Cel puţin 40 de morţi şi 230.000 de sinistraţi, din cauza intemperiilor - FOTO

Furtuni tropicale în Mexic: Cel puţin 40 de morţi şi 230.000 de sinistraţi, din cauza intemperiilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

De la începutul înregistrării condiţiilor meteorologice, ţara nu s-a confruntat niciodată cu un astfel de atac asupra celor două coaste în acelaşi timp.

Ploile şi rafalele puternice de vânt care au afectat în decursul weekend-ului peste 20 din cele 32 de state mexicane au provocat inundaţii, alunecări de teren şi creşteri puternice ale cursurilor de apă, care au distrus numeroase locuinţe şi căi de comunicaţii.

Preşedintele mexican Enrique Pena Nieto s-a deplasat luni seară în staţiunea balneară Acapulco, pe coasta pacifică, unde aproximativ 40.000 de persoane - turişti mexicani sau străini - sunt blocaţi.

Ultimul bilanţ oficial stabilit de autorităţile federale menţiona 40 de morţi în întreaga ţară, după moartea a 12 persoane într-o alunecare de teren în statul Veracruz, în estul ţării, a anunţat pentru AFP un purtător de cuvânt al protecţiei civile a statului.

"Avem în acest moment 12 persoane moarte şi între 7 şi 8 lipsă" după o alunecare de teren survenită în localitatea Altotonga, a anunţat purtătorul de cuvânt.

În acest stat de pe coasta golfului Mexic, ploile şi inundaţiile puternice au dus la evacuarea a 23.000 de persoane şi la închiderea şcolilor, marţi.

Uraganul Ingrid - devenit furtună tropicală când a atins uscatul în cursul dimineţii - avansează către interiorul ţării cu rafale de până la 100 de kilometri pe oră însoţite de ploi puternice.

Conform Centrului american de supraveghere a uraganelor (NHC) cu sediul la Miami, Ingrid va pierde progresiv în intensitate în următoarele ore. Trecerea sa poate totuşi provoca precipitaţii puternice în partea orientală a ţării.

De la începutul weekend-ului, "peste două treimi din teritoriu au fost afectate", a anunţat pentru presă ministrul de Interne Miguel Angel Osorio Chong, în timp ce zeci de mii de persoane au fost evacuate, în special în vestul ţării.

Pe coasta pacifică, furtuna Manuel, care a atins uscatul sâmbătă seară în apropiere de portul Manzanillo (statul Colima) a pierdut din intensitate luni şi a fost localizat mai în largul coastelor occidentale, afectând mai ales statele Jalisco, Colima, Michoacan (vest) şi Guerrero (sud-vest), conform Serviciului meteorologic naţional (SMN) mexican.

La Acapulco, capitala statului Guerrero, au fost înregistraţi 11 morţi. Apa a atins în unele cartiere o înălţime de trei metri, distrugând numeroase vehicule.

Aeroportul internaţional a fost izolat iar drumul care leagă Acapulco de Mexico a fost întrerupt de un curs de apă revârsat.

Tot în statul Guerrero, şase persoane din aceeaşi familie au fost ucise după prăbuşirea unui deal din apropierea casei lor, după inundaţii provocate de patru râuri. Alte 25 de persoane sunt date dispărute într-o zonă muntoasă din regiunea Tecpan.

Conform guvernatorului acestui stat, 50 de municipalităţi au fost afectate şi în jur de 238.000 de locuitori sunt sinistraţi în timp ce un total de 20.000 de persoane au fost evacuate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici