Gazprom acuză Ucraina că nu îşi întreţine gazoductele în mod corespunzător

Gazprom a acuzat miercuri Ucraina că nu întreţine corespunzător reţeaua de gazoducte prin care este transportat gazul rusesc, după o explozie produsă cu o zi înainte la o conductă ce alimentează Europa.

132 afișări
Imaginea articolului Gazprom acuză Ucraina că nu îşi întreţine gazoductele în mod corespunzător

Gazprom acuză Ucraina că nu îşi întreţine gazoductele în mod corespunzător (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Realizăm suficiente investiţii pentru a ne întreţine sistemul de distribuţie a gazelor. Nu se poate spune acelaşi lucru despre sistemul ucrainean. Gazoductele îmbătrânesc şi, în consecinţă, se produc accidente", a declarat în cadrul unei conferinţe de presă vicepreşedintele Gazprom Vitali Markelov.

"Nu este primul incident la sistemul de distribuţie a gazelor ucrainean şi cred că vor mai fi şi altele deoarece sistemul trebuie întreţinut. Îmbătrânirea gazoductelor este inevitabilă", a adăugat el.

O explozie s-a produs marţi la gazoductul internaţional Urengoi-Pomari-Ujgorod, în regiunea Poltava din nord-estul Ucrainei, care alimentează Europa cu gaz rusesc.

Ministrul ucrainean de Interne, Arsen Avakov, a asigurat imediat că este vorba despre un "sabotaj rusesc".

Gazprom a anunţat la rândul său pe Twitter că incidentul nu a provocat întreruperea tranzitului şi că aprovizionările continuă în ritm de 185 de milioane de metri cubi pe zi.

Markelov a explicat că un sistem de rezervă permite asigurarea tranzitului către Europa şi că Gazprom nu participă la anchetarea incidentului.

Potrivit primelor informaţii ale serviciilor de salvare, explozia ar putea să fi fost provocată de o scurgere de gaze sau o depresurizare la un racord al gazoductului.

Lung de 4.500 de kilometri, acest gazoduct pleacă din Siberia pentru a face legătura cu clienţii europeni prin Ucraina. Sectorul rus este operat de gigantul Gazprom.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici