General iranian UCIS în Siria, în apropiere de Alep

Un general iranian din cadrul Corpului Gardienilor Revoluţiei (CGR) a fost ucis în apropiere de Alep, unde se afla pentru a oferi consiliere armatei siriene în lupta împotriva jihadiştilor Statului Islamic (SI), relatează Reuters online.

1220 afișări
Imaginea articolului General iranian UCIS în Siria, în apropiere de Alep

General iranian UCIS în Siria, în apropiere de Alep (Imagine:Mediafax foto/AFP)

Generalul Hossein Hamedani a fost ucis joi noaptea, a precizat CGR, subliniind că acesta a "jucat un rol important în consolidarea frontului rezistenţei islamice faţă de terorişti".

Iranul este principalul aliat în regiune al preşedintelui sirian Bashar al-Assad, căruia-i furnizează un ajutor militar şi economic în războiul civil ce devastează ţara de peste patru ani.

Tehernaul dezminte că a trimis vreun fel de trupe în Siria, insistând că oferă doat o "consiliere militară" forţelor lui al-Assad în lupta împotriva unor "grupări teroriste".

Hamedani, un veteran al războaielor iraniano-irakiene (1980-1988), era comandant-şef adjunct în cadrul acestor forţe de elită ale Republicii islamice, din 2005.

Sute de militari au sosit de la sfârşitul lui septembrie - în cadrul celei mai mari mobilizări de forţe iraniene de până în prezent, declarau săptămâna trecută surse pentru Reuters - să participe la o ofensivă terestră majoră, în vestul şi nord-vestul Siriei.

Un parlamentar iranian, Esmail Kosari, a declarat că generalul Hamedani ajuta în coordonarea dintre forţele armate siriene şi forţe de "voluntari", în lupta acestora împotriva militanţilor din cadrul Statului Islamic (SI).

"Ani de zile, Hamedani a jucat un rol foarte important în Siria, în calitate de consilier. El a jucat un rol important în împiedicarea căderii Damascului. Apoi a revenit acasă, la încheierea misiunii", a declarat Kosari pentru agenţia semioficială Tasnim.

"El s-a întors în Siria timp de câteva zile, pentru că el cunoştea profund regiunea, şi a fost martirizat în Siria", a adăugat parlamentarul.

Rusia, un vechi aliat al lui al-Assad, a lansat o campanie aeriană în Siria la sfârşitul lui septembrie, afirmând că va viza, la rândul ei, Statul Islamic. Însă avioane ruseşti au lovit, de asemenea, alte grupări rebele care luptă împotriva lui al-Assad, inclusiv grupări susţinute de Washington.

Statele Unite şi aliaţii lor luptă de un an într-o campanie aeriană împotriva SI, în Siria, iar în paralel depun eforturi diplomatice în vederea îndepărtării lui al-Assad de la putere.

Washingtonul a respins orice cooperare militară cu Rusia în Siria, acuzând Moscova că urmează o strategie "tragic eronată", care îi obligă pe americani la contacte militare limitate, de bază, pentru asigurarea securităţii piloţilor.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici