Germania a atras mult mai puţini muncitori din Est decât se aştepta după ridicarea restricţiilor

Germania a atras în ultimele 12 luni, de la deschiderea pieţei muncii pentru statele foste comuniste, cu mult mai puţini angajaţi din Europa de Est decât se aşteptau autorităţile, a declarat directorul Biroului pentru Muncă de la Berlin, Frank-Juergen Weise.

319 afișări
Imaginea articolului Germania a atras mult mai puţini muncitori din Est decât se aştepta după ridicarea restricţiilor

Germania a atras mult mai puţini muncitori din Est decât se aştepta după ridicarea restricţiilor (Imagine: Gabriel Petrescu/Arhiva Mediafax Foto)

Cea mai mare economie germană se pregătea, cu un an în urmă, pentru o creştere puternică a numărului de imigranţi din Europa de Est, după ridicarea restricţiilor de pe piaţa muncii.

Însă obligativitatea de a cunoaşte limba germană şi ridicarea restricţiilor mai târziu decât alte state UE au atenuat fluxul migraţiei, potrivit oficialului.

"Ca rezultat al liberalizării migraţiei muncitorilor, circa 63.000 de persoane din aceste ţări au venit să lucreze în Germania", a spus Weise pentru ziarul Rheinische Post, preluat de Reuters.

Cu un an în urmă, Biroul pentru Muncă aştepta sosirea a aproximativ 140.000 de muncitori în fiecare an.

Weise a arătat că Marea Britanie şi Irlanda şi-au deschis pieţele muncii mai devreme decât Germania, astfel că multe persoane din Europa de Est care au dorit să emigreze s-au stabilit în aceste ţări.

În plus, mulţi au considerat că este mai uşor să inveţe engleza decât germana.

Germania a deschis piaţa muncii în luna mai a anului trecut pentru statele care au aderat la UE în 2004, precum Polonia, Ungaria şi ţările baltice, după ce a fost exceptată timp de şapte ani de la directivele UE privind libera circulaţie a forţei de muncă.

Economia germană pare o destinaţie atractivă pentru emigranţi, cu un şomaj scăzut, care continuă să atingă mini9me istorice.

În ultimele câteva luni, Germania a constatat sosirea a numeroşi imigranţi din statele din sudul zonei euro, lovite de criza datoriilor de stat.

Dintre cei 63.000 de imigranţi din Europa de Est, 67% sunt din Polonia, 13% din Ungaria şi 7% din Cehia, a adăugat Weise.

Cele mai populare sectoare ale economiei pentru imigranţi sunt construcţiile şi industria manufacturieră.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici