Gruparea Statul Islamic deţine controlul asupra principalelor câmpuri petroliere din estul Siriei

Insurgenţii din gruparea Statul Islamic (SI) au preluat controlul asupra principalelor câmpuri petrolifere şi de gaze naturale din provincia Deir Ezzor, în estul Siriei, a anunţat vineri organizaţia nonguvernamentală Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDH).

328 afișări
Imaginea articolului Gruparea Statul Islamic deţine controlul asupra principalelor câmpuri petroliere din estul Siriei

Gruparea Statul Islamic deţine controlul asupra principalelor câmpuri petroliere din estul Siriei (Imagine: Shutterstock)

Gruparea Statul Islamic, care a anunţat luni înfiinţarea unui "califat" pe teritoriile ocupate în Siria şi Irak, "a preluat controlul asupra câmpului petrolifer Al-Tanak, situat în zona deşertică Al-Chouaitam, din estul provinciei Deir Ezzor", a anunţat, joi seară, OSDH.

Al-Tanak era ultimul dintre marile câmpuri petrolifere din regiune ce nu se afla sub controlul islamiştilor, care au desfăşurat acţiuni pentru a-l ocupa după retragerea combatanţilor rivali din cadrul Frontului Al-Nosra, filiala siriană a Al-Qaida.

Un singur câmp petrolifer din Siria nu se află în prezent sub controlul grupării Statul Islamic. "Câmpul petrolifer Al-Ward este controlat de membri unui trib şi produce doar 200 de barili pe zi, ceea ce nu înseamnă mare lucru", a explicat Rami Abdel Rahmane, directorul OSDH.

Statul Islamic a preluat joi controlul asupra câmpului Al-Omar, unul dintre cele mai mari din Siria, unde producţia era de 10.000 de barili pe zi, iar insurgenţii au cucerit aproape în întregime provincia Deir Ezzor, bogată în zăcăminte de petrol.

Războiul între insurgenţii din gruparea Statul Islamic (SI) şi mişcările rebele, anterior unite împotriva regimului condus de Bashar al-Assad, a început în ianuarie, după ce SI a fost acuzată de tendinţe hegemonice şi de comiterea unor atrocităţi împotriva civililor, militanţilor şi rebelilor sirieni.

Insurgenţii din Statul Islamic au fost alungaţi din provincia Alep, din nordul Siriei, şi s-au retras în februarie în provincia Deir Ezzor. Facţiuni din cadrul grupării au lansat însă o ofensivă la 30 aprilie şi au preluat controlul asupra mai multor localităţi din regiunea cu bogate zăcăminte de petrol din estul Siriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici