Video Grupul Stat Islamic controlează oraşul Palmira şi situl său arheologic, aflat în patrimoniul UNESCO - FOTO, VIDEO

Militanţii grupării jihadiste Stat Islamic au cucerit oraşul antic Palmira, din centrul Siriei, precum şi situl său arheologic, care se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO, au declarat activişti sirieni, citaţi de Associated Press în pagina electronică.

2144 afișări

Rami Abdel-Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), a declarat că extremiştii au ajuns în situl arheologic Palmira în noaptea de miercuri spre joi.

GALERIE FOTO

Un activist din provincia centrală Homs, Bebars al-Talawy, a afirmat de asemenea că gruparea Stat Islamic controlează situl arheologic Palmira, care se află pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO şi care este cunoscut pentru colonadele sale romane vechi de 2.000 de ani, dar şi alte ruine şi artefacte preţioase.

Militanţii SI nu au provocat încă pagube în situl arheologic, au precizat joi cei doi activişti, pe fondul temerilor că extremiştii vor distruge ruinele, aşa cum au făcut în majoritatea siturilor cucerite în Irak.

Jihadiştii au ocupat miercuri oraşul antic Palmira, localizat strategic în deşertul central al Siriei, după ce forţele guvernamentale nu au mai putut să opună rezistenţă, a afirmat OSDO, citat de DPA în pagina electronică.

Capturarea oraşului Palmira este a doua victorie majoră a Statului Islamic în decurs de o săptămână, după ce a cucerit Ramadi, capitala provinciei Anbar din vestul Irakului.

Pe lângă complexul său arheologic, oraşul Palmira are de asemenea valoare simbolică pentru că găzduieşte cea mai cunoscută închisoare politică din Siria, unde sute de deţinuţi islamişti au fost masacraţi în 1980, după o tentativă eşuată de asasinare a preşedintelui Hafez al-Assad, tatăl actualului preşedinte sirian Bashar al-Assad.

Directorul OSDO Rami Abdel-Rahman a afirmat însă că forţele guvernamentale au evacuat cei mai improtanţi deţinuţi de acolo în urmă cu câteva zile.

Abdel-Rahman a mai precizat că, după cucerirea oraşului Palmira, gruparea Stat Islamic controlează aproximativ 40 la sută din teritoriul Siriei şi aproape toate câmpurile petrolifere ale ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici