Guvernul francez demisionează, înaintea unei remanieri anunţate cu mai multe luni în urmă

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a acceptat sâmbătă seara demisia Guvernului condus de premierul Francois Fillon, deschizând astfel calea unei remanieri anunţate cu mai multe luni în urmă.

11 afișări
Imaginea articolului Guvernul francez demisionează, înaintea unei remanieri anunţate cu mai multe luni în urmă

Guvernul francez demisionează, înaintea unei remanieri anunţate cu mai multe luni în urmă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedinţia franceză a precizat că numirea viitorului premier nu va fi anunţată sâmbătă seara.

"Aplicând articolul 8 al Constituţiei, Francois Fillon i-a prezentat preşedintelui Republicii demisia Guvernului", se arată într-un comunicat al Palatului Elysee.

"Preşedintele Republicii a acceptat demisia şi a pus astfel capăt funcţiilor premierului Francois Fillon", adaugă comunicatul oficial.

Demisia Guvernului reprezintă prima etapă a unei remanieri anunţate cu cinci luni în urmă şi care se va încheia, conform unor surse guvernamentale, în cursul zilei de luni.

Surse politice franceze au declarat sâmbătă că este foarte probabilă desemnarea lui Fillon pentru formarea următorului Guvern, iar premierul demisionar a fost primit de două ori sâmbătă la Preşedinţie.

Vicepremierul Jean-Louis Borloo, ministru al Ecologiei, care vizează la rândul său funcţia de prim-ministru, a fost primit şi el, în cursul după-amiezii, la Palatul Elysee.

Preşedintele francez a decis să accelereze calendarul remanierii, iar fostul prim-ministru Alain Juppe şi-a anunţat implicit revenirea în guvern, surse guvernamentale afirmând că el ar urma să preia portofoliul Apărării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici