Guvernul rus nu a discutat despre eventuala alipire a Transnistriei la Rusia

Guvernul rus nu a discutat despre posibilitatea ca regiunea separatistă transnistreană să intre în componenţa Federaţiei Ruse, a declarat, luni, vicepremierul Dmitri Kozak, relatează agenţia Itar-Tass, în ediţia online.

603 afișări
Imaginea articolului Guvernul rus nu a discutat despre eventuala alipire a Transnistriei la Rusia

Guvernul rus nu a discutat despre eventuala alipire a Transnistriei la Rusia

"Guvernul nu a discutat cu mine această problemă", a afirmat vicepremierul rus.

Numit în funcţia de vicepremier în 2012, Dmitri Kozak este autorul memorandumului privind soluţionarea conflictului transnistrean propus de Vladimir Putin în 2003, care prevedea federalizarea Republicii Moldova.

Declaraţia intervine după ce presa a anunţat săptămâna trecută că preşedintele Parlamentului regimului separatist de la Tiraspol, Mihail Burla, cerut Moscovei, într-o scrisoare trimisă Dumei de Stat, să analizeze posibilitatea includerii regiunii separatiste în componenţa Federaţiei Ruse.

Solicitarea a avut loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin a semnat săptămâna trecută acordul prin care peninsula Crimeea intră oficial în componenţa Rusiei.

În acest context, mai mulţi oficiali şi-au exprimat temerea că Rusia ar avea în vedere o acţiune în regiunea transnistreană, parte a Republicii Moldova, pentru a destabiliza Chişinăul, înaintea semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

De altfel, preşedintele regimului separatist de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk, s-a aflat săptămâna trecută într-o vizită la Moscova, pentru discuţii privind situaţia din regiunea transnistreană. Vicepremierul Dmitri Rogozin, emisarul special al Kremlinului în dosarul transnistrean, anunţase o şedinţă specială a Guvernului rus pe această temă, însă presa a scris ulterior că aceasta s-a transformat în simple consultări între Şevciuk şi Rogozin.

Rusia dispune de un contingent militar în regiunea separatistă în urma conflictului din 1992, pe care refuză să-l retragă, în pofida angajamentului asumat în 1999. Moscova participă, de asemenea, la misiunea de pacificare din regiune şi este mediator în procesul de negocieri în formatul "5+2" privind soluţionarea conflictului transnistrean, din care, în afară de Chişinău şi Tiraspol, mai fac parte Ucraina şi OSCE, iar SUA şi UE ca observatori.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici