Hassan Rohani a fost învestit în funcţia de preşedinte al Iranului

Noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, a fost învestit în funcţie, în cadrul unei ceremonii care a avut loc sâmbătă după-amiază la Teheran, el urmând să depună jurământul duminică, în Parlament.

490 afișări
Imaginea articolului Hassan Rohani a fost învestit în funcţia de preşedinte al Iranului

Hassan Rohani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE Hassan Rohani, după învestire: Administraţia iraniană va depune eforturi pentru anularea "sancţiunilor nedrepte"

Noul preşedinte iranian, Hassan Rohani, a declarat sâmbătă că Administraţia sa va depune eforturi pentru anularea "sancţiunilor nedrepte" impuse de Occident din cauza suspiciunilor privind programul nuclear.

"Guvernul va lucra pentru salvarea economiei, pentru relansarea în mod constructiv a relaţiilor cu lumea, pentru măreţia Iranului, pentru apărarea intereselor naţionale şi pentru anularea sancţiunilor nedrepte", a declarat Rohani într-un discurs transmis în direct la Televiziunea publică.

 

Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat iranian Hassan Rohani au avut loc sâmbătă după-amiază, în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, relatează presa iraniană.

"Alegerea unui om competent, care a fost trei decenii în slujba statului islamic şi a rezistat inamicilor, în calitatea de personalitate religioasă, evidenţiază fidelitatea faţă de regimul islamic şi faţă de cler", a declarat ayatollahul Ali Khamenei.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani îl succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în principal din cauza controversatului program nuclear.

Duminică, Rohani va depune jurământul în Parlament, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi în premieră lideri străini. La ceremonie este invitat şi Javier Solana, fost şef al diplomaţiei europene.

Imediat după alegere, Rohani a promis "mai multă transparenţă" în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici