Hillary Clinton a vorbit la OSCE despre "provocările pentru procesele constituţionale din România"

Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a menţionat în intervenţia sa la prima sesiune a reuniunii ministeriale anuale a OSCE, "provocările pentru procesele constituţionale din România".

1818 afișări
Imaginea articolului Hillary Clinton a vorbit la OSCE despre "provocările pentru procesele constituţionale din România"

Hillary Clinton (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Oficialul american a apreciat în discursul său de la reuniunea OSCE de la Dublin că este vizibilă o creştere a îngrijorării pentru viitorul acestei organizaţii şi valorilor pe care le-a apărat dintotdeauna, iar la 20 de ani de la sfârşitul Războiului Rece mai sunt eforturi de făcut pentru crearea unei Europe reunite, libere şi pacificate.

Potrivit transcriptului discursului publicat joi de Departamentul de Stat, Clinton a menţionat că s-a întâlnit cu liderii unor ONG-uri din ţările membre OSCE, care i-au relatat despre noile provocări şi ameninţări cu care se confruntă, cum ar fi restricţionarea drepturilor omului de către guverne, presiuni asupra jurnaliştilor şi organizaţiilor societăţii civile.

Hillary Clinton a enumerat apoi mai multe exemple concrete din mai multe ţări membre OSCE care ridică îngrijorări în acest sens.

"Sunt semnale nefericite privind regresul democraţiei în Ungaria şi provocări pentru procesele constituţionale din România, precum şi faptul că persistă perspectiva urâtă a antisemitismului, xenofobiei, discriminării imigranţilor, minorităţii roma, persoanelor din minorităţile sexuale şi altor grupuri vulnerabile”, a apreciat Hillary Clinton.

Ea s-a referit, în context, şi la faptul că "în Belarus autorităţile guvernamentale reprimă sistematic drepturile omului, intimidează jurnaliştii şi persecută politic opozanţii", la  "îngrijorarea privind anchetarea selectivă a liderilor opoziţiei din Ucraina, ţară în care alegerile din octombrie au fost un pas înapoi pentru democraţie".

Secretarul de stat a menţionat şi restricţiile privind libertatea de expresie şi religioasă din Tadjikistan, Turkmenistan, Uzbekistan şi Kazahstan, precum şi constrângerile la adresa libertăţii justiţiei, atacurile la adresa jurnaliştilor şi alegerile care nu sunt întotdeauna libere şi corecte din ţările Caucazului.

Ea a evidenţiat în această ordine de idei şi restricţiile la adresa societăţii civile din Rusia, inclusiv propunerea legislativă de a fi înregistraţi ca agenţi străini jurnaliştii şi membrii ONG-urilor care primesc finanţare externă.

"Merită să ne amintim că în fiecare stat membru OSCE, inclusiv SUA, este loc de progrese. Efortul de construcţie a democraţiei şi respectare a drepturilor omului nu se încheie niciodată, iar unul dintre punctele forte ale OSCE a fost că asigură o platformă pentru discutarea acestor provocări şi pentru a face progrese împreună", a conchis Hillary Clinton.

Secretarul de stat al SUA efectuează în această săptămână un turneu în Europa ocazionat de participarea la reuniunea miniştrilor de externe ai NATO, desfăşurată la începutul săptămânii, şi reuniunea ministerială a OSCE de la Dublin.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici