Human Rights Watch: Întoarcerea anticipată a lui Putin la Kremlin aruncă o umbră asupra libertăţilor în Rusia

Anunţul privind revenirea lui Vladimir Putin la Kremlin a aruncat o umbră asupra perspectivei îmbunătăţirii situaţiei politice în Rusia, apreciază Human Rights Watch în raportul său anual publicat duminică şi care nu relevă decât puţine progrese în privinţa drepturilor omului în 2011.

379 afișări
Imaginea articolului Human Rights Watch: Întoarcerea anticipată a lui Putin la Kremlin aruncă o umbră asupra libertăţilor în Rusia

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Anunţul din septembrie potrivit căruia Vladimir Putin va candida la alegerile prezidenţiale din 2012 (...) a aruncat o umbră asupra perspectivei foarte necesare de reforme politice", scrie în raportul său organizaţia neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, cu sediul la New York.

După mai multe manifestaţii masive în urma alegerilor legislative din 4 decembrie, care au generat o contestare fără precent în ţară - reprimată fără menajamente de forţele de ordine, într-o primă fază -, organizaţia neguvernamentală apreciază că "libertatea rămâne problematică în Rusia".

"Poliţia dispersează în mod frecvent manifestaţiile organizate de militanţii din cadrul societăţii civile şi opoziţie, foloseşte forţa în mod excesiv şi arestează arbitrar manifestanţii paşnici", afirmă HRW.

Organizaţia subliniază, de asemenea, "refuzul autorităţilor de a înregistra noile partide politice", înaintea alegerilor.

"În 2011, ca şi la alegerile precedente, partidele proguvernamentale au beneficiat de un acces disproporţionat la presă şi de o susţinere abuzivă din partea administraţiei", scrie organizaţia.

Autorităţile ruse au autorizat doar un număr limitat de observatori din partea Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), respectiv 200, aminteşte HRW, iar "restricţiile legislative le-au făcut practic imposibil organizaţiilor neguvernamentale ruseşti să monitorizeze alegerile".

În rest, "hărţuirea militanţilor pentru apărarea drepturilor omului continuă şi situaţia rămâne ostilă pentru organizaţiile societăţii civile", continuă HRW.

În continuare nu există "nicio informaţie oficială despre cel care a comandat asasinarea Annei Politkovskaia", jurnalistă de opoziţie ucisă în 2006 la Moscova, în timp ce crimele din 2009 ale militanţilor pentru drepturile omului din Cecenia, ca Natalia Estemirova, "rămân nepedepsite", aminteşte HRW.

"Celelalte anchete privind agresiunile împotriva jurnaliştilor independenţei au rămas în mare parte fără efect", adaugă organizaţia.

Poliţia rusă a luptat împotriva grupărilor neonaziste "dar rasismul agresiv şi xenofobia continuă să se intensifice".

În Caucaz, "numărul atacurilor rebelilor s-a dublat în 2010 în raport cu 2009, potrivit statisticilor oficiale", arată HRW, care subliniază că "impunitatea" de care se bucură forţele guvernamentale pentru abuzurile lor a generat ostilitatea populaţiei.

"Consultările între UE şi Rusia au rămas un instrument ineficient pentru progresele din domeniul drepturilor omului", observă HRW, subliniind că interzicerea vizelor de către Statele Unite în cazul presupuşilor responsabili de moartea în închisoare a juristului Serghei Magniţki a generat ameninţarea unui răspuns similar din partea Rusiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici