IMAGINI tulburătoare din oraşul sirian în care se moare de foame: Oamenii se hrănesc cu frunze sau animale de companie, după ce nu au mai primit ajutoare de trei luni - FOTO, VIDEO

După mai multe zile în care presa internaţioanlă a relatat despre situaţia tragică în care se află locuitorii oraşului Madaya, din Siria, care sunt afectaţi de lipsa alimentelor şi au ajuns să mânânce frunze sau animale de companie, reprezentanţii ONU au anunţat, joi, că Guvernul sirian a permis accesul cu ajutoare în acest oraş, aflat sub asediat de şase luni, informează CBC News.

35942 afișări
Imaginea articolului IMAGINI tulburătoare din oraşul sirian în care se moare de foame: Oamenii se hrănesc cu frunze sau animale de companie, după ce nu au mai primit ajutoare de trei luni - FOTO, VIDEO

Oraşul sirian în care se moare de foame: Oamenii se hrănesc cu frunze sau animale domestice, după ce nu au mai primit ajutoare de trei luni (Imagine: Captură video)

Presa internaţională a relatat, în ultimele zile, despre situaţia critică în care se află cei 40.000 de locuitori ai localităţii Madaya, situată la nord-vest de Damasc, care mor de foame, după ce oraşul s-a aflat sub asediul forţelor lui Bashar al-Assad în ultimele şase luni. 

Cel puţin 23 de persoane au murit din cauza foametei de la 1 decembrie, a anunţat, vineri, organizaţia Medici fără Frontiere.

"Situaţia este îngrozitoare", a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Drepturile Omului, Rupert Colville. El a explicat că numărul victimelor - în creştere - este greu de estimat, dat fiind accesul restricţionat în oraş.

Potrivit presei, soldaţii loiali lui Bashar al-Assad şi membrii miliţiei libaneze Hezbollah au înconjurat oraşul şi nu lasă ca proviziile de mâncare să ajungă în Madaya. În plus, locuitorii sunt ucişi în cazul în care încearcă să părăsească oraşul, care este înconjurat de mine personale.

Activiştii şi organizaţiile umanitare au făcut apel la comunitatea internaţională pentru a veni în sprijinul oamenilor din Madaya, care au ajunsă să mănânce frunzele din copaci şi să bea apă cu sare, pentru că nu mai există alte alimente.

Imagini video sau foto cu bătrâni, tineri şi copii care suferă de malnutriţie au invadat reţelele sociale în ultimele zile,  putându-se vedea cum unii copii mănâncă supă din frunze sau cum tinerii caută resturi printre gunoaie.

"Trăim cu frunze, însă acum pentru că a venit zăpadă nu mai găsim nici frunze", a declarat Majed Ali, în vârstă de 28 de ani, citat de CBC News.

La rândul său, Abu Hassan Mousa, un reprezentant al autorităţilor locale, a declarat că locuitorii oraşului se hrănesc cu apă amestecată cu mirodenii, lămâie, sare şi oţet. Potrivit acestuia, un kilogram de orez sau de lapte pudră poate ajunge până la 300 de dolari.

Potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), cel puţin zece oameni au murit din cauza lipsei de hrană în ultimele şase săptămâni.

Joi, un reprezentant al ONU a anunţat că Guvernul sirian a permis accesul cu ajutoare în oraşul Madaya, aflat sub asediul forţelor guvernamentale, precum şi în alte două oraşe din provincia Idlib, Fua şi Kafraya, care se află sub controlul armatei, dau sunt înconjurate de insurgenţi. 

"Naţiunile Unite primesc cu satisfacţie vestea privind posibilitatea oferirii de asistenţă umanitară în oraşul Madaya", informează un comunicat oficial al ONU.

"Circa 42.000 de oameni trăiesc în foamete în oraşul Madaya, iar unii oameni au fost ucişi în timp ce încercau să fugă din această zonă", precizează ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici