Încă o ţară plânge după căpşunarii români. Situaţia este disperată

Restricţiile din întreaga lume impuse de guverne pentru a combate noul coronavirus au făcut imposibilă deplasarea miilor de imigranţi care veneau să lucreze în Spania în perioada recoltării căpşuilor, relatează DW.

4079 afișări
Imaginea articolului Încă o ţară plânge după căpşunarii români. Situaţia este disperată

Încă o ţară plânge după căpşunarii români. Situaţia este disperată

"Este o situaţie dramatică", spune Cristobal Picon un fermier din Huelva care este situată în partea de SV a ţării.  Situaţia căpşunilor din Spania era grea şi înainte de venirea coronavirusului cu fermierii care protestau împotriva costurilor mari de producţie şi a preţului mic la care sunt nevoiţi să vândă. Dar acum cu noua criză provocată de coronavirus situaţia s-a agaravat.
 
Spania este una dintre cele mai lovite ţări de pandemie şi a impuse măsuri stricte care au limitat accesul în ţară. Un prim aspect ce a lovit puternic în forţa de muncă a fost imposibilitatea de aducere a marocanilor care nu fac parte din UE şi au fost primi loviţi de restricţii. Între timp forţa de muncă care provenea cu precădere din Europa de est s-a întors acasă de teama virusului, iar aducerea de muncitori noi este foarte dificilă din cauza restricţiilor impuse de toate statele europene.
 
Fermierii din Huelva care se ocupau cu cultivarea căpşunilor au un deficit de 25.000 de muncitori. Manuel Delgado un profesor de economie şi agricultură de la Universitatea din Sevilia a precizat că şansele ca muncitorii din estul Europei să vină în perioada asta sunt aprope zero, iar fermieri trebuie să gândească o nouă strategie prin care să se bazeze pe imigranţii rămaşi şi pe localnici.
 
O altă problemă pe care a punctat-o Philip Alston în luna februarie este că acestă lipsă de muncitori este şi rezultatul condiţiilor în care aceştia sunt ţinuţi în perioada în care lucrează la ferme. 
 
"Migranţii care muncesc în multe ferme trăiesc în condiţii mult mai proaste decât în taberele pentru refugiaţi, fără apă curentă, electricitate şi condiţii santiare".
 
Guvernul spaniol lucrează la găsirea unor soluţii care să permită venirea de forţă de muncă din afara ţării.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici