Înregistrări cu Osama ben Laden, publicate de SUA. Teroristul se uita la el însuşi la televizor - VIDEO

Statele Unite au dat publicităţii sâmbătă mai multe înregistrări video confiscate în timpul raidului asupra reşedinţei din Pakistan a lui Osama ben Laden, care, potrivit unui oficial din serviciile de informaţii, continua să fie un "lider activ al Al-Qaida".

6320 afișări
Imaginea articolului Înregistrări cu Osama ben Laden, publicate de SUA. Teroristul se uita la el însuşi la televizor - VIDEO

Înregistrări cu Osama ben Laden, publicate de SUA. Teroristul se uita la el însuşi la televizor

Cinci înregistrări video fără sonor, provenind din materialul confiscat în timpul raidului asupra reşedinţei lui ben Laden din oraşul pakistanez Abbottabad, în cursul căruia liderul Al-Qaida a fost ucis, în noaptea de duminică spre luni, au fost prezentate jurnaliştilor într-o conferinţă de presă.

Una dintre ele, a cărei dată de realizare nu a fost determinată, îl prezintă pe liderul Al-Qaida, cu barba albă, cu capul acoperit de o bonetă neagră şi acoperit de un veşmânt maro, în timp ce urmăreşte televiziuni prin satelit.

Aşezat pe jos, el foloseşte telecomanda pentru a trece de la un post la altul, oprindu-se la canalele care difuzează imagini cu el.

Aceste imagini sunt cunoscute: ben Laden, cu un ciomag în mână, coboară o pantă, unde liderul terorist se pregăteşte să tragă cu o armă Kalaşnikov. Această secvenţă a fost filmată probabil de o altă persoană.

O altă înregistrare video, realizată probabil între 9 octombrie şi 5 noiembrie 2010, potrivit oficialilor americani, îl prezintă pe ben Laden adresându-se camerei, la fel ca în mesajele video pe care le-a transmis periodic de zece ani.

Intitulată "Mesaj către poporul american", potrivit unui oficial din serviciile de informaţii, ea îl prezintă pe ben Laden cu barbă neagră şi un logo în colţul din dreapta jos al ecranului marca "As Sahab". Aceasta este tot fără sonor.

Alte trei imagini video date publicităţii prezintă încercări de înregistrare.

Înregistrările video şi documentele confiscate de forţele speciale americane din reşedinţa lui ben Laden reprezintă "cea mai importantă" captură realizată vreodată în legătură cu un lider Al-Qaida, a afirmat sâmbătă un oficial de rang înalt din serviciile de informaţii.

"Datorită acestui raid, am pus mâna pe cea mai importantă cantitate de documente care aparţin unui lider terorist realizată vreodată", a declarat oficialul, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului în faţa jurnaliştilor.

Trupele Navy Seals au găsit în reşedinţa sa dispozitive de înregistrare, calculatoare, note manuscrise, a precizat el.

Aproximativ zece calculatoare, hard-disk-uri şi o sută de dispozitive de stocare (CD, DVD şi USB) au fost recuperate de americani, afirmase miercuri un alt oficial american.

Osama ben Laden era în continuare un "lider activ al Al-Qaida" şi continua să furnizeze instrucţiuni grupării teroriste din reşedinţa sa de la Abbottabad, potrivit oficialului din serviciile de informaţii.

"Documentele examinate în ultimele zile arată că ben Laden rămânea un lider activ al Al-Qaida, furnizând instrucţiuni strategice, operaţionale şi tactice grupării", a declarat oficialul.

"Documentele confiscate ne-au furnizat deja o imagine importantă", a apreciat acesta.

Pe baza acestor documente Statele Unite au descoperit că Al-Qaida intenţiona să comită atentate asupra sistemului feroviar cu ocazia comemorării a zece ani de la atentatele din 11 septembrie 2001, anunţase joi Departamentul de Securitate Internă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici