Insultă la adresa lui Joe Biden. OPEC+ aprobă o creştere minusculă a producţiei de petrol

OPEC+ urmează să majoreze producţia de petrol cu doar 100.000 de barili pe zi, în ceea ce analiştii au descris drept o insultă la adresa preşedintelui american Joe Biden, după ce acesta a călătorit luna trecută în Arabia Saudită pentru a-l convinge pe liderul OPEC să pompeze mai mult pentru a ajuta economia americană şi globală.

13626 afișări
Imaginea articolului Insultă la adresa lui Joe Biden. OPEC+ aprobă o creştere minusculă a producţiei de petrol

Creşterea, echivalentă cu 86 de secunde din cererea globală de petrol, vine după săptămâni de speculaţii potrivit cărora călătoria lui Biden în Orientul Mijlociu şi aprobarea de către Washington a vânzărilor de sisteme de apărare antirachetă către Riad şi Emiratele Arabe Unite vor aduce mai mult petrol, relatează Reuters.

Un document OPEC+ a arătat că grupul era pregătit să crească producţia cu 100.000 de barili de petrol pe zi din septembrie, iar două surse au declarat că aceasta a fost aprobată de o reuniune cu uşile închise.

"Este atât de puţin încât este lipsit de sens. Din punct de vedere fizic, este un impuls marginal. Ca gest politic este aproape insultător", a declarat Raad Alkadiri, director general pentru energie, climă şi sustenabilitate la Eurasia Group.

Statele Unite au pus liderii OPEC, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite, sub presiune pentru a pompa mai mult petrol pentru a ajuta la limitarea preţurilor stimulate de revenirea cererii şi de invazia Moscovei în Ucraina.

Sancţiunile americane şi occidentale împotriva Rusiei au făcut ca preţurile tuturor tipurilor de energie să crească vertiginos, ceea ce a dus la o inflaţie la cote record  şi la majorări ale dobânzilor băncilor centrale.

Biden a călătorit la Riad luna trecută pentru a reface legăturile cu Arabia Saudită, care s-au prăbuşit după asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în urmă cu patru ani.

Inflaţia din SUA a atins în acest an maximele ultimilor 40 de ani şi ameninţă ratingul de aprobare al lui Biden, dacă nu scade preţul benzinei.

Contractele futures de referinţă pentru petrolul Brent au sărit miercuri cu aproximativ 3 dolari pe baril în urma deciziei OPEC, tranzacţionându-se aproape de 102 dolari pe baril.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici