INUNDAŢIILE DIN EUROPA: Lupta împotriva apei continuă în Germania, în timp ce Dunărea scade la Budapesta - FOTO

Lupta împotriva inundaţiilor istorice continua luni în Germania, unde sute de persoane au fost evacuate pe cursul Elbei, după ce un dig a cedat, în timp ce nivelul apelor Dunării scădea la Budapesta.

980 afișări
Imaginea articolului INUNDAŢIILE DIN EUROPA: Lupta împotriva apei continuă în Germania, în timp ce Dunărea scade la Budapesta - FOTO

INUNDATIILE DIN EUROPA: Lupta împotriva apei continuă în Germania, în timp ce Dunărea scade la Budapesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Lupta împotriva inundaţiilor reprezintă cea mai mare intervenţie efectuată vreodată de armata germană" pe teritoriul naţional, a afirmat luni purtătorul de cuvânt al Guvernului, Steffen Seibert.

Aproximativ 20.000 de militari au fost mobilizaţi pentru a veni în ajutorul miilor de voluntari în regiunile sinistrate, dintre care 12.000 sunt în serviciu activ pe teren.

Bilanţul victimelor umane ale inundaţiilor care devastează de o săptămână regiuni întregi din Europa Centrală a crescut luni, odată cu descoperirea trupului neînsufleţit al unei persoane date dispărute de peste o săptămână în Austria, după ce a fost luată de o alunecare de teren.

Noua victimă ridică la 19 numărul morţilor identificaţi, dintre care cinci în Austria şi zece în Cehia, unde şase persoane mai sunt date dispărute.

Pagubele materiale rămân dificil de evaluat, dar sunt în valoare de miliarde de euro.

În Germania, din cauza ruperii unui dig în cursul nopţii, la Fischbeck (nord), situaţia rămâne tensionată.

Autorităţile au solicitat evacuarea a câteva sute de locuitori din patru sate din împrejurimi, în timp ce viitura de pe Elba se îndreaptă spre nord.

Incidentul a antrenat închiderea unui pod feroviar, iar legăturile dintre Berlin şi Koln sau Berlin şi Frankfurt (vest) sunt asigurate de trasee alternative mai mari.

Mai în amonte, la Magdeburg, unde mii de persoane au fost evacuate, nivelul apelor Elbei a început să scadă. Nivelul fluviului era măsurat luni dimineaţă la 7,14 metri, după ce a atins 7,46 de metri duminică. În mod normal, nivelul fluviului este de aproximativ doi metri în acest loc.

Duminică, autorităţile au solicitat evacuarea a 23.500 de persoane din capitala landului federal Saxonia-Anhalt şi din împrejurimile sale. Starea de alertă încă nu fusese ridicată luni.

"Putem respira un pic mai uşor, dar nu ne relaxăm încă", a declarat pentru AFP Klaus Puchta, de la serviciile municipale.

Primarul Magdeburgului, Lutz Trümper, a subliniat că oraşul său rămâne "în stare de urgenţă", în timp ce landurile regionale Brandeburg şi Saxonia Inferioară aşteaptă, la rândul lor, creşterea nivelului apelor până la cel mai înalt punct.

La Wittenberge, în Brandeburg, Elba a atins 7,85 de metri duminică, cu 50 de centimetri în plus faţă de ultimul nivel record al viiturii, în 2002. În această regiune rurală şi slab populată, autorităţile se aşteaptă la opt metri luni şi chiar la 8,20 de metri marţi.

Cancelarul german Angela Merkel este aşteptată la Wittenberge luni după-amiază, unde va efectua o a treia vizită în zonele inundate.

Mai la sud, revenirea la normal se face lent. La Halle, persoanele evacuate au revenit în propriile case.

Două baraje rămân totuşi sub supraveghere, în timp ce containere mari au fost dispuse de serviciile municipale pentru a strânge sacii de nisip atunci când starea de alertă va fi complet ridicată.

La Mühlberg (Brandeburg), unde nivelul Elbei a pierdut 1,20 de metri de vineri, autorităţile trebuiau să autorizeze în cursul după-amiezii celor 3.000 de persoane care şi-au părăsit domiciliul să se întoarcă acasă.

În Ungaria, Dunărea a început să scadă lent la Budapesta, iar digurile păreau a fi într-o stare bună.

Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Budapestei, Istvan Tarlos, a subliniat că situaţia este normală. În plus, el le-a solicitat locuitorilor capitalei să nu circule cu maşinile, iar cetăţenilor ungari să nu meargă la Budapesta cu vehiculele personale.

Viitura afectează activitatea unor uzine de automobile din apropierea fluviului.

Activitatea uzinei Suzuki de la Esztergom (55 de kilometri nord de Budapesta) este oprită lundi, deoarece angajaţii săi nu pot să intre în complex din cauza drumurilor închise în regiune. Uzina Audi de la Györ (110 kilometri vest de Budapesta) a reorganizat activitatea echipelor sale de muncitori.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici