Iranul afirmă că A SUSPENDAT îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%. Anunţul, confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Iranul şi-a suspendat luni activităţile de îmbogăţire a uraniului la nivelul de 20%, în cadrul acordului în domeniul nuclear încheiat cu marile puteri, a anunţat un oficial de rang înalt din cadrul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA).

558 afișări
Imaginea articolului Iranul afirmă că A SUSPENDAT îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%. Anunţul, confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică

Iranul afirmă că A SUSPENDAT îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20%. Anunţul, confirmat de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică(Imagine: APF/ Mediafax Foto)

"Conform aplicării planului de acţiune comun de la Geneva, Iranul a suspendat producţia de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, în prezenţa inspectorilor Agenţiei (Internaţionale pentru Energie Atomică) a ONU, în instalaţiile de la Natanz şi Fordo", a declarat Mohammad Amiri, directorul general însărcinat cu garanţiile în cadrul OIEA, citat de agenţia oficială Irna.

"Procesul de diluare şi transformare a stocului de 196 de kilograme de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% în oxid a început, de asemenea", a adăugat el.

Legăturile dintre loturile de centrifuge de la Natanz şi Fordo au fost închise, iar centrifugele vor produce de-acum uraniu îmbogăţit la nivelul de 5%, a precizat Amiri, subliniind că operaţiunile au fost efectuate în prezenţa lui Massimo Aparo, care conduce echipa inspectorilor AIEA.

Acordul încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, de către Teheran şi membrii Grupului 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania - prevede limitarea îmbogăţirii uraniului de către Iran la niveluri slabe, în schimbul unei suspendări parţiale a unor sancţiuni occidentale.

"Dacă Iranul observă că cealaltă parte nu-şi respectă partea de acord, îşi va aduce rapid programul ştiinţific la faza iniţială", a avertizat Mohammad Amiri.

AIEA confirmă că Iranul şi-a suspendat o parte a activităţilor nucleare

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a confirmat luni suspendarea de către Iran a unei părţi a activităţilor sale nucleare, conform acordului intermediar încheiat cu marile puteri, au anunţat surse diplomatice, la Viena, relatează AFP.

"Totul este în ordine, toate cerinţele au fost îndeplinite", a anunţat un diplomat occidental, confirmând alte declaraţii ale unor diplomaţi. Agenţia a refuzat să comenteze.

Conducătorul Organizaţiei Iranieie pentru Energie Atomică (OIEA) Ali Akbar Salehi, citat de agenţia oficială Irna, a anunţat anterior "suspendarea voluntară a îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%" începând de la ora 8.30 GMT (10.30, ora României).

Inspectori AIEA, Agenţia ONU specializată în domeniu, au fost mobilizaţi în instalaţiile vizate cu scopul de a prezenta un raport cu privire la măsurile concrete adoptate de Iran în vederea respectării părţii sale de acord.

Acordul încheiat la Geneva cu membrii Grupului 5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania) intră luni în faza de aplicare. Este vorba despre o primă etapă către negocierea unui acord pe termen mai lung, al cărui obiectiv este să pună capăt celor zece ani de conflict între Teheran şi membrii comunităţii internaţionale pe tema programului nuclear iranian.

Marile puteri suspectează Iranul că vrea să se doteze cu bomba atomică, sub acoperirea programului nuclear civil, acuzaţie pe care regimul islamic a respins-o întotdeauna.

Potrivit Acordului de la Geneva, Iranul s-a angajat - în schimbul unei relaxări a anumitor sancţiuni internaţionale - să limiteze, în următoarele şase luni, îmbogăţirea uraniului la nivelul de 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, să suspende nivelul actual al activităţilor în instalaţiile de la Natanz şi Fordo, dar şi la reactorul de apă grea de la Arak, şi să nu mai instaleze noi centrifuge în aceste instalaţii.

Iranul anunţă suspendarea îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20%, începând de luni

Îmbogăţirea uraniului la nivelul de 20% va fi suspendată începând de luni, conform unui acord nuclear încheiat între Iran şi marile puteri, a anunţat Ali Akbar Salehi, directorul organizaţiei iraniene pentru energie nucleară, relatează AFP.

"Suspendarea voluntară a îmbogăţirii uraniului la nivelul de 20% este principala măsură pe care o adoptăm în această zi de luni, la ora locală 12.00 (10.30, ora României)", a declarat Salehi citat de agenţia oficială Irna.

"Două loturi (de centrifuge) de la Natanz şi patru loturi de la Fordo vor fi deconectate până la ora locală 12.00, ceea ce înseamnă că producţia de (uraniu îmbogăţit la nivelul de) 20% va fi stopată", a precizat directorul Organizaţiei Iraniene pentru Energie Atomică (OIEA)

"Avem suficiente stocuri de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20% pentru următorii patru sau cinci ani, deci nu avem nevoie" să continuăm producţia, a subliniat el.

Inspectori de la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) au sosit sâmbătă la Teheran pentru a raporta cu privire la măsurile concrete adoptate de către Teheran în vederea respectării părţii sale de acord.

Acordul încheiat pe 24 noiembrie, la Geneva, de către Teheran şi membrii Grupului 5+1 - China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite şi Germania -  prevede limitarea îmbogăţirii uraniului de către Iran la niveluri slabe.

Iranul s-a angajat să limiteze îmbogăţirea uraniului la 5%, să transforme stocul de uraniu îmbogăţit la nivelul de 20%, să suspende nivelul actual al activităţilor în instalaţiile de la Natanz şi Fordo şi la un reactor cu apă grea de la Arak şi să nu mai instaleze noi centrifuge în aceste instalaţii.

În schimb, cele şase puteri diplomatice vor suspenda, pe o perioadă preliminară de şase luni, o parte a sancţiunilor pe care i le-au impus, în sumă de şapte miliarde de dolari (peste cinci miliarde de euro).

Occidentul şi Israelul suspectează Iranul că vrea să se doteze cu arma atomică sub acoperirea programului nuclear civil, o acuzaţie pe care regimul de la Teheran o respinge.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici