Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru protejarea transferurilor de date între SUA şi UE

Preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, a semnat vineri un ordin executiv care va limita capacitatea agenţiilor americane de securitate naţională de a accesa informaţiile personale ale oamenilor, ca parte a unui acord transatlantic de partajare a datelor cu Uniunea Europeană.

297 afișări
Imaginea articolului Joe Biden a semnat un ordin executiv pentru protejarea transferurilor de date între SUA şi UE

Decretul vine în urma unor negocieri îndelungate între Statele Unite şi Uniunea Europeană, după ce cea mai înaltă instanţă a blocului comunitar a decis în 2020 că Washingtonul nu a protejat suficient datele europene atunci când acestea au fost transferate peste Atlantic. Preocupările judecătorilor s-au axat pe modul în care programele de supraveghere americane nu au avut măsuri adecvate pentru ca cetăţenii europeni să abordeze modul în care guvernul le-a colectat datele, notează POLITICO.

Ordinul va crea un nou organism în cadrul Departamentului de Justiţie al SUA, care va supraveghea modul în care agenţiile americane de securitate naţională pot accesa şi utiliza informaţii atât de la cetăţenii europeni, cât şi de la cei americani. De asemenea, ordinul va conferi noi puteri funcţionarilor responsabili de protecţia libertăţilor civile din cadrul Biroului directorului serviciilor de informaţii naţionale din SUA, un organism care supraveghează activitatea agenţiilor, pentru a investiga posibilele încălcări ale dreptului la viaţă privată al cetăţenilor.

Când va fi înfiinţată, aşa-numita Curte de Revizuire a Protecţiei Datelor din cadrul Departamentului de Justiţie va permite oamenilor să intenteze procese prin intermediul unui aşa-numit "avocat special" pentru a contesta modul în care datele lor sunt utilizate de aceste agenţii, marcând o limită potenţial semnificativă asupra modului în care operează agenţii precum Agenţia Naţională de Securitate.

Deciziile tribunalului sunt menite să fie independente şi obligatorii, a declarat joi secretarul pentru comerţ Gina Raimondo într-o şedinţă de informare.

"Aceste angajamente abordează pe deplin decizia Schrems II din 2020 a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene şi vor acoperi transferurile de date cu caracter personal către Statele Unite în temeiul legislaţiei UE", a declarat Raimondo reporterilor.

Ordinul executiv al lui Biden va impune agenţiilor de informaţii din SUA să colecteze date doar în scopuri specifice şi definite de securitate naţională şi într-o manieră necesară şi proporţională. Agenţiile de informaţii din SUA trebuie să îşi actualizeze politicile şi procedurile pentru a se alinia la orientările din ordin.

Ordinul executiv este următorul pas în crearea unui nou acord transatlantic de partajare a datelor, necesar pentru ca mii de companii - de la Google la General Electric - să poată transfera date între două dintre cele mai importante economii ale lumii. Decretul va fi acum trimis la Bruxelles, unde Comisia Europeană - alături de contribuţiile agenţiilor de protecţie a vieţii private şi ale politicienilor din cadrul blocului, precum şi ale ţărilor UE - va transpune textul în propriile norme.

Acest proces ar trebui să dureze aproximativ şase luni şi va duce la publicarea unui pact final în aproximativ martie 2023.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici