Jose Manuel Barroso le cere Rusiei şi Ucrainei să facă un efort pentru a ajunge la un acord

Preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso le-a cerut luni Rusiei şi Ucrainei să facă un efort pentru a ajunge la un acord în vederea reluării livrărilor de gaze.

221 afișări
Imaginea articolului Jose Manuel Barroso le cere Rusiei şi Ucrainei să facă un efort pentru a ajunge la un acord

Jose Manuel Barroso (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Aş vrea, încă o dată, să le cer celor două ţări să facă un efort şi să se angajeze", "pentru credibilitatea lor", a declarat el în cadrul unui forum economic la Santander (nordul Spaniei), la scurt timp după anunţul întreruperii efective de către Moscova a livrărilor de gaz spre Ucraina.

"Comisia joacă rolul intermediarului în această problemă", a declarat el, precizând că Guenther Oettinger, comisarul european pentru Energie, este în contact cu cele două ţări şi cu gigantul energetic Gazprom.

"Ne-ar plăcea ca Rusia să poată accepta această propunere de acord", a insistat el.

Rusia şi-a pus în aplicare ameninţarea luni şi a decis să întrerupă livrarea de gaz către Ucraina, după eşecul negocierilor, cu riscul de a afecta Europa şi de a agrava cel mai grav conflict de pe continent de la Războiul Rece.

Liderii prooccidentali ucraineni au sperat să ajungă la un acord în ultimul minut, duminică, la Kiev, în cadrul disputei energetice cu Moscova, în timp ce ţara se confruntă cu o insurgenţă violentă prorusă în est.

Rusia "a redus la zero" livrările către Ucraina, lăsând să tranziteze doar gazele destinate ţărilor europene, a anunţat ministrul ucrainean al Energiei Iuri Prodan, asigurând că ţara sa nu va perturba tranzitul către Europa.

Aproximativ 15 la sută din gazele consumate în Europa tranzitează Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici