Judecarea apelului Iuliei Timoşenko generează mişcări de protest la Kiev. Peste 1500 de simpatizanţi, adunaţi în faţa tribunalului

Procesul în apel al fostului premier ucrainean Iulia Timoşenko, condamnată la şapte ani de închisoare, reluat marţi la Kiev în absenţa ei, a generat protestele a peste 1.500 de simpatizanţi adunaţi în faţa tribunalului.

604 afișări
Imaginea articolului Judecarea apelului Iuliei Timoşenko generează mişcări de protest la Kiev. Peste 1500 de simpatizanţi, adunaţi în faţa tribunalului

Iulia Timoşenko (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Condamnata nu a fost adusă la tribunal", a declarat judecătorul Olena Sitailo la începutul audierelor.

Iulia Timoşenko se află în arestul poliţiei încă din luna august. Ea acuză dureri puternice de spate, lucru care o determină să nu se poată deplasa.

La proces au participat, de partea ex-premierului, 15 deputaţi pro-Timoşenko, alături de fiica acesteia, Evgenia Carr, şi avocaţii ei.

Judecarea apelului depus de Iulia Timoşenko a început în decembrie, cu audierile preliminare, urmând şedinţa de marţi.

Un jurnalist al AFP-ului a văzut un manifestant cu faţa însângerată, după ce mulţimea a încercat să instaleze o scenă, stârnind astfel mici conflicte cu forţele de ordine.

Încarcerarea Iuliei Timoşenko încă din august a fost cauzată de încheierea unor acorduri cu Rusia, legate de gaze, de pe vremea când era prim-ministru, considerate ca fiind nefavorabile pentru Ucraina.

Timoşenko a făcut apel la condamnarea de şapte ani, denunţând o posibilă vendetă politică a principalului ei adversar, preşedintele Viktor Ianukovici.

Mai multe anchete au fost lansate împotriva fostului premier, principala acuză fiind "abuz de putere" şi "acte de corupţie".

Acest caz a pornit o criză diplomatică între Ucraina şi Uniunea Europeană.

"Vrem libertate pentru Iulia" şi "Jos cu bandiţii" de la putere, au fost câteva din scandările manifestanţilor, însoţite de bannere cu Iulia Timoşenko. Zeci de poliţişti, unii fiind îmbrăcaţi cu echipamente de intervenţie pentru cazul manifestăţiilor violente, au fost prezenţi la faţa locului pentru a asigura ordinea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici