Judecător împuşcat mortal la Moscova

Un judecător al tribunalului municipal din Moscova, Eduard Ciuvaşov, a fost împuşcat mortal, luni dimineaţă, în timp ce ieşea din locuinţa lui situată în centrul capitalei ruse, a declarat o sursă din cadrul serviciilor de securitate, citată de agenţiile ruse.

66 afișări
Imaginea articolului Judecător împuşcat mortal la Moscova

Judecător împuşcat mortal la Moscova (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În jurul orei locale 8.50 (7.50, ora României) (...), un necunoscut a deschis focul asupra judecătorului federal al Tribunalului Municipal din Moscova, Eduard Ciuvaşov, la etajul al doilea (al imobilului de la) numărul 24, pe strada Strelbişcenski", a anunţat comisia de anchetă din cadrul Parchetului rus, într-un comunicat.

"Bărbatul împuşcat la nivelul pieptului şi al capului a murit pe loc", se precizează în comunicat, care adaugă că asasinul a fugit. "Sunt analizate mai multe versiuni ale uciderii acestuia, principala fiind cea legată de activitatea lui profesională", au precizat anchetatorii.

Ciuvaşov făcea parte din colegiul care se ocupa de cazuri penale în cadrul tribunalului din Moscova. El "examina cazuri penale dificile", a declarat, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, purtătoarea de cuvânt a Tribunalului Muncipal din Moscova, Ana Usatşeva.

Judecătorul a prezidat un proces al unui grup de anarhişti, denumit "Lupii albi", ai cărui membri au fost condamnaţi, în februarie, la pedepse cu închisoarea cuprinse între şase şi 23 de ani, pentru crime cu caracter rasial.

Potrivit lui Usatşeva, acesta a condamnat, săptămâna trecută, trei naţionalişti, care au fost acuzaţi, de asemenea, de crime cu caracter rasist.

Un expert din cadrul organizaţiei neguvernamentale Sova, Galina Kojevnikova, specializată în domeniul xenofobiei, a declarat că judecătorul era vizat de naţionalişti.

"De la sfârşitul lui 2009, ameninţări cu moartea împotriva acestui judecător au fost postate pe site-uri ale ultranaţionaliştilor, în special pe (site-ul) Ruski Vedict, care oferă asistenţă juridică tuturor celor care sunt acuzaţi de crime cu caracter naţionalist", a spus ea.

"Ei au publicat fotografia judecătorului şi fragmente de înregistrări audio în timpul unuia dintre procese, prezentându-l drept o persoană periculoasă pentru ruşi", a adăugat aceasta.

O sursă din cadrul serviiilor de securitate de la Moscova a declarat pentru agenţia RIA Novosti că anchetatorii ar dispune de indicii asupra asasinaului, care a fost surprins de camerele de luat vederi ale sistemului de supraveghere.

"Este căutat un bărbat de tip slav, cu înălţimea între 1,75 şi 1,80 m, cu vârsta cuprinsă între 25 şi 30 de ani, cu o constituţie (fizică) normală. Suspectul poartă o şapcă şi o haină de culoarea neagră şi pantaloni de jeans", a declarat această sursă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici