Justiţia egipteană ordonă confiscarea tirajului unui ziar acuzat de "ofensă adusă preşedintelui"

Justiţia egipteană a ordonat sâmbătă confiscarea tirajului cotidianului independent Al-Dostour, vizat de plângeri pentru "ofensă adusă preşedintelui" Mohamed Morsi, o decizie denunţată drept o atingere adusă libertăţii presei de către redactorul-şef al publicaţiei.

211 afișări
Imaginea articolului Justiţia egipteană ordonă confiscarea tirajului unui ziar acuzat de "ofensă adusă preşedintelui"

Justiţia egipteană ordonă confiscarea tirajului unui ziar acuzat de "ofensă adusă preşedintelui" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit agenţiei oficiale Mena, justiţia motiva "ordinul de confiscare a exemplarelor cotidianului Al-Dostour astăzi (sâmbătă), în legătură cu ancheta Parchetului General asupra unor plângeri care acuză publicaţia de incitare la răzvrătire confesională, ofensă adusă preşedintelui Republicii şi incitare la haos în societate".

Ordinul iniţial de confiscare a ziarului, foarte critic la adresa mişcării Fraţii Musulmani, din rândul căreia provine Morsi, a fost dat de către Parchetul pentru Securitatea Statului, potrivit unei surse judiciare.

Ediţia de sâmbătă avertiza pe prima pagină cu privire la înfiinţarea unui "emirat" al Fraţilor Musulmani în Egipt.

Islam Afifi, redactorul-şef al ziarului, a declarat că nu este la curent cu plângerile depuse împotriva publicaţiei şi că ordinul de confiscare al exemplarelor a constituit o surpriză.

Sâmbătă, "în zori, poliţia a pătruns în tipografie, pentru a încerca să confişte tirajul, dar tipografia a refuzat să predea exemplarele, deoarece nu am fost informaţi despre nicio decizie a Parchetului sau justiţiei în acest sens", a declarat el.

Însă, sâmbătă, ulterior, "am fost surprinşi de decizia justiţiei", a adăugat Afifi, precizând că unele exemplare ale ediţiei au fost confiscate, în special în centrul oraşului Cairo, dar nu toate.

"Eu cred că acest lucru arată că această confrerie (a Fraţilor Musulmani) nu suportă să i ne opunem. Sunt pe cale să pregătească următoarele alegeri legislative, pentru că au pierdut teren recent", a apreciat el. Acest caz "este un pericol pentru libertatea de exprimare şi a presei", a subliniat el.

Agenţia Mena a anunţat că Afifi urmează să fie interogat în cadrul anchetei, dar acesta a declarat că nu a fost convocat.

În această săptămână, postul de televiune Al-Farain (Faraonii), ostil mişcării Fraţii Musulmani şi preşedintelui Morsi, a fost vizat de o suspendare pe o perioadă de o lună şi ar putea să fie închis definitiv în urma depunerii unor plângeri împotriva proprietarului său, Tewfik Okacha, acuzat că a "incitat la asasinarea preşedintelui Morsi şi la răsturnarea puterii".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici