Kerry vorbeşte despre o "dovadă solidă" privind utilizarea armelor chimice de către regimul sirian

Secretarul de Stat american John Kerry a declarat vineri că Statele Unite consideră că deţin o "dovadă solidă" a utilizării armelor chimice de către regimul sirian.

419 afișări
Imaginea articolului Kerry vorbeşte despre o "dovadă solidă" privind utilizarea armelor chimice de către regimul sirian

John Kerry (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul unui dialog cu utilizatorii organizat de reţeaua socială Google+, televiziunea NBC News şi departamentul de Stat, Kerry a denunţat "lucrurile teribile pe care le-a făcut regimul (preşedintelui sirian Bashar al-Assad prin voinţa sa de a ucide între 70.000 şi 100.000 de persoane din propriul său popor, prin faptul că a recurs la gaz, pentru care considerăm că avem dovezi solide privind utilizarea sa".

Aceste cuvinte ale liderului diplomaţiei americane, tocmai întors vineri dintr-un turneu la Moscova şi în Rusia centrat asupra Siriei, marchează un pas suplimentar în declaraţiile executivului american în ceea ce priveşte dosarul armelor chimice din această ţară aflată în război.

Casa Albă a apreciat luni ca fiind "foarte probabil ca o parte din utilizarea armelor chimice care a avut loc în Siria (să fie) atribuită regimului" sirian şi nu rebelilor.

Preşedintele Barack Obama a promis la sfârşitul lui aprilie reevaluarea "opţiunilor" americane privind Siria dacă se dovedeşte că Damasc a folosit arme chimice, însă a avertizat între timp faţă de decizii luate fără a avea "toate elementele" în mână.

Siria a utilizat arme chimice şi a "încălcat de mult timp" linia roşie fixată de Statele Unite, a apreciat vineri la rândul său premierul turc Recep Tayyip Erdogan pentru NBC News.

Kerry a mai repetat apelul către un "guvern de tranziţie" în Siria, însă care "nu îl va include pe preşedintele Assad".

De asemenea, acesta a vorbit din nou despre conferinţa internaţională privind Siria pe care a anunţat-o în cursul săptămânii de la Moscova pentru sfârşitul lunii mai, confirmând că ar putea avea loc la Geneva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici