Kurzii din Siria susţin că au ajuns la un acord cu regimul Assad pentru trimiterea armatei în provincia Afrin

Luptătorii kurzi din nord-vestul Siriei au anunţat duminică faptul că au ajuns la un acord cu guvernul sirian pentru trimiterea unui contingent de militari în provincia nordică Afrin, cu obiectivul de a respinge o ofensivă militară a Turciei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

2466 afișări
Imaginea articolului Kurzii din Siria susţin că au ajuns la un acord cu regimul Assad pentru trimiterea armatei în provincia Afrin

Kurzii din Siria susţin că au ajuns la un acord cu regimul Assad pentru trimiterea armatei în provincia Afrin

Badran Jia Kurd, un consilier al administraţiei kurde din nordul Siriei, a precizat că armata siriană va ocupa mai multe poziţii de la frontieră şi ar trebui să ajungă în regiune în următoarele două zile.

"Putem coopera cu oricine ne oferă o mână de ajutor în lumina crimelor barbare şi a tăcerii internaţionale", a spus Jia Kurd.

Oficialul kurd a mai precizat că înţelegerea are o natură pur militară şi nu vizează acorduri politice, adăugând că anticipează obstacole din partea mai multor părţi implicate în conflict.

"Când vine vorba despre chestiunile politice şi administrative din regiune, se va ajunge la un acord cu Damascul în etapele ulterioare prin negocieri şi discuţii directe. Nu ştim în ce măsură aceste înţelegeri vor dura, întrucât există părţi care nu sunt mulţumite şi vor să le vadă eşuând", a mai declarat Badran Jia Kurd.

Guvernul de la Damasc nu a confirmat deocamdată această înţelegere, care ar complica situaţia conflictului din nordul Siriei, generat de o reţea de rivalităţi şi alianţe între forţele kurde, guvernul sirian, facţiuni rebele, Turcia, Statele Unite şi Rusia.

În prezent, armata siriană nu se află nici măcar în apropierea provinciei Afrin. Militarii s-au retras din zonele nordice, ocupate de către kurzi, în 2012.

Regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) au evitat confruntarea directă şi au sugerat în repetate rânduri o posibilă alianţă, în ciuda unor viziuni diferite privind viitorul Siriei. Assad a precizat că vrea să recapete controlul asupra întregii ţări.

La 20 ianuarie, Turcia a declanşat operaţiunea militară terestră "Ramura de măslin" asupra poziţiilor ocupate de gruparea insurgentă kurdă Unităţile Populare de Protecţie (YPG) în regiunea siriană Afrin. Regimul de la Ankara consideră grupările kurde siriene drept aliaţi ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), structură catalogată drept teroristă de Turcia, SUA şi UE.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici