Libia: Alegeri prezidenţiale la şase luni după plecarea lui Kadhafi. Vezi "foaia de parcurs" a opoziţiei

Unul dintre liderii Consiliului Naţional de Tranziţie (CNT) libian a detaliat în faţa Grupului de Contact privind Libia, joi, "foaia de parcurs" politică respectată de rebelii libieni, care prevede alegeri prezidenţiale la şase luni după plecarea colonelului Muammar Kadhafi.

373 afișări
Imaginea articolului Libia: Alegeri prezidenţiale la şase luni după plecarea lui Kadhafi. Vezi "foaia de parcurs" a opoziţiei

Libia: Alegeri prezidenţiale la şase luni după plecarea lui Kadhafi. Vezi "foaia de parcurs" a opoziţiei (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mahmoud Jibril, "premierul" CNT, a explicat în faţa presei străine că "foaia de parcurs" este un răspuns al Consiliului "la întrebările venite din diferite capitale privind soarta Libiei dacă regimul Kadhafi ar cădea mâine".

"Este o preocupare legitimă: Libia este o ţară mare, strategică din punct de vedere geografic, o poartă între Africa şi Europa, o legătură între est şi vest, dar şi din punct de vedere economic, din cauza rezervelor sale petroliere importante pentru Occident în general", a precizat el.

Jibril a subliniat că "există un risc mare de divizare" a ţării.

În acest context, procesul pentru a obţine deblocarea averilor clanului Kadhafi "ar trebui realizat în mod accelerat, pentru că aceşti bani ne-ar ajuta să punem în practică" foaia de parcurs, a insistat el.

"Am menţionat astăzi alegerile. Vom contacta în termen scurt ONU, pentru a organiza alegeri în oraşele eliberate", a adăugat el.

"Scopul nostru este să dăm mai multă credibilitate orientărilor noastre pentru o democraţie autentică", a precizat acesta.

Potrivit lui Jibril, prima etapă va fi înfiinţarea unui congres naţional pentru a stabili o nouă Constituţie pentru Libia. Aceasta va interveni la numai 45 de zile după ce Kadhafi va părăsi puterea.

Apoi va fi organizat un referendum pentru a aproba Constituţia, apoi alegeri parlamentare vor fi organizate, în termen de patru luni. Două luni mai târziu, vor fi alegeri prezidenţiale, potrivit lui Jibril.

Întrebat despre forma pe care ar putea să o ia viitorul regim, Jibril a observat că "asta nu trebuie să decidă" el.

"Dacă poporul libian vrea să restaureze monarhia, aceasta va fi alegerea", a răspuns el, întrebat dacă este luată în considerare revenirea la monarhie, înlăturată de Kadhafi în 1969.

Guvernul care va supraveghea întregul proces democratic va fi format din membri ai Consiliului Naţional de Tranziţie, dar şi din tehnocraţi ai regimului Kadhafi, militari de rang înalt, ofiţeri ai serviciilor de informaţii şi un judecător.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici