Libia este hotărâtă să lupte împotriva imigraţiei clandestine

Premierul libian Ali Zeidan a exprimat duminică determinarea ţării sale de a lupta împotriva imigraţiei clandestine, după un naufragiu în sudul Maltei care s-a soldat cu moartea a zeci de imigranţi proveniţi din Libia.

142 afișări
Imaginea articolului Libia este hotărâtă să lupte împotriva imigraţiei clandestine

Libia este hotărâtă să lupte împotriva imigraţiei clandestine (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Suntem determinaţi să tratăm problema" imigraţiei clandestine, a declarat Zeidan în cadrul unei conferinţe de presă comună cu omologul maltez Joseph Muscat.

Liderul guvernului libian de tranziţie a anunţat că a cerut asistenţa Uniunii Europene (UE) în special în ceea ce priveşte echipamentele şi formarea.

Acesta a adăugat că a solicitat UE "acces la sistemul lor de sateliţi", pentru a permite autorităţilor libiene să supravegheze frontierele lor maritime şi terestre.

"Dacă vom obţine acces, ar fi de mare ajutor pentru supraveghere", a adăugat el.

Sosit duminică pentru o scurtă vizită la Tripoli, Muscat a declarat că a discutat cu autorităţile libiene "despre mijloacele de a lucra împreună" în domeniul securităţii şi mai ales în lupta împotriva imigraţiei clandestine.

"Am discutat mai multe propuneri, pe care le voi transmite omologilor europeni", a declarat el.

Refugiaţii victime ale naufragiului de vineri în apropiere de Malta, care s-a soldat cu peste 30 de morţi, erau în mare parte sirieni care fugeau de războiul civil şi plecaseră din Libia în circumstanţe haotice.

Nava plecase joi de la Zuara, în Libia, o localitate situată la doar 60 de kilometri de frontiera tunisiană, conform declaraţiilor date autorităţilor de cei 206 supravieţuitori.

Supravieţuitorii adăpostiţi în Malta şi la Lampedusa au povestit presei circumstanţele agitate ale plecării lor din Libia, declarând că s-a tras asupra lor, mai multe gloanţe lovind ambarcaţiunea.

Premierul maltez a transmis că există "mărturii contradictorii" privind originea focurilor de armă, unii acuzând gărzile de coastă iar alţii miliţiile.

Zeidan a declarat că nu este pentru moment în măsură să confirme sau să dezmintă incidentul, afirmând totuşi că o anchetă a fost deschisă privind circumstanţele în care a plecat nava.

Cu peste 4.000 de kilometri de frontieră terestră cu şase state şi peste 1.700 de kilometri de frontieră maritimă, Libia cere des ajutor statelor occidentale pentru a face faţă imigraţiei clandestine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici