Liderii UE au convenit că apărarea comună este "misiunea exclusivă" a NATO

Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic şi Uniunea Europeană au convenit că apărarea comună este "misiunea exclusivă" a NATO, a anunţat joi secretarul american al Apărării, James Mattis, relatează site-ul televiziunii France 24.

700 afișări
Imaginea articolului Liderii UE au convenit că apărarea comună este "misiunea exclusivă" a NATO

Liderii UE au convenit că apărarea comună este "misiunea exclusivă" a NATO

"Este o înţelegere clară pentru includerea în documentele UE a faptului că apărarea comună este o misiune exclusivă a NATO. Avem suficientă rigoare în discuţiile politice pentru a menţine efortul UE, de exemplu în privinţa mobilităţii militare", a spus Mattis, în cadrul unei conferinţe la Bruxelles.

Miercuri, miniştrii Apărării din statele membre ale NATO s-au întâlnit la Bruxelles cu Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, pentru a discuta despre planul Blocului comunitar de a dezvolta noi echipamente militare şi de a îmbunătăţi cooperarea.

Secretarul american al Apărării a mai precizat că discuţiile au fost "foarte sincere", adăugând că Uniunea Europeană "poate îmbunătăţi capacităţile comune de apărare în cadrul NATO".

În luna decembrie 2017, liderii ţărilor Uniunii Europene, cu excepţia Danemarcei, Maltei şi Marii Britanii, au aprobat planul de Cooperare Structurată Permanentă (PESCO), un proiect prin care sunt intensificate activităţile de cooperare militară.

PESCO are obiectivul integrării comandamentelor, entităţilor din industria militară şi structurilor operaţionale a 25 de state membre ale Uniunii Europene. Liderii europeni au subliniat că rolul acestui proiect este acela de a completa şi nu de a concura cu NATO.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a vorbit despre un echilibru în eforturile privind garantarea securităţii în Europa.

"Desfăşurate în mod corect, aceste eforturi pot contribui la o repartizare echitabilă a sarcinilor între Europa şi America de Nord. Este absolut lipsită de sens ideea că NATO şi UE vor începe să concureze", a spus Stoltenberg.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici