Prima pagină » Știri externe » Macron le spune britanicilor în față că Regatul Unit „este mai slab” după Brexit 

Macron le spune britanicilor în față că Regatul Unit „este mai slab” după Brexit 

Președintele francez pro-european Emmanuel Macron face un apel la reunificare, într-un discurs rostit la Guildhall, Londra.
Macron le spune britanicilor în față că Regatul Unit „este mai slab” după Brexit 

Emmanuel Macron a declarat că Marea Britanie este mai slabă după Brexit, într-un discurs cu subînțeles rostit miercuri seară, la un banchet organizat la Guildhall, Londra.

Lăsând să se înțeleagă că Marea Britanie ar trebui să revină în blocul comunitar, președintele francez a spus: „Nu sunt pe deplin convins că Uniunea Europeană, Franța și Regatul Unit se află astăzi în cea mai bună poziție posibilă, scrie The Telegraph.

Uniunea Europeană era mai puternică împreună cu voi, iar voi erați mai puternici alături de Uniunea Europeană.”

Președintele francez, cunoscut pentru susținerea sa ferventă a UE, are un lung istoric de critici la adresa Brexitului, pe care l-a descris cândva drept un proiect condus de „mincinoși”.

Într-un discurs important ținut marți în fața Parlamentului britanic, Macron a declarat că Brexitul a fost o decizie „pe care o respectăm, chiar dacă o considerăm profund regretabilă”.

Vorbind la Guildhall, el a spus: „Respect profund vocea poporului și alegerea pe care țara voastră a făcut-o acum nouă ani și sunt conștient de solemnitatea acestei vizite de stat, fiind prima a unui șef de stat european după Brexit.

Dar trebuie să spun că Uniunea Europeană era mai puternică împreună cu voi și voi erați mai puternici alături de Uniunea Europeană”, a adăugat Macron, în aplauzele audienței.

Prima vizită a unui președinte european de la Brexit încoace

Președintele francez se afla în a doua zi a vizitei sale de stat de trei zile în Marea Britanie, prima efectuată de un șef de stat european de la Brexit încoace.

Franța și Marea Britanie poartă în prezent negocieri de ultim moment pentru un acord care să permită returnarea migranților prinși pe Canalul Mânecii în Franța, pentru prima dată de la Brexit.

Acest pact este considerat piesa centrală a vizitei, menită să susțină relansarea relațiilor dintre Londra și Bruxelles inițiată de Sir Keir Starmer și să vindece rănile lăsate de Brexit în relația cu Parisul, însă riscă să fie blocat de alte state membre ale UE.

Alte măsuri ce urmează a fi anunțate includ consolidarea cooperării în domeniul apărării pentru a descuraja agresiunea Rusiei, precum și extinderea schimburilor culturale și academice, pentru ca „Brexitul să nu lărgească distanța dintre cele două maluri ale Canalului”.

Macron a afirmat că Marea Britanie și Franța trebuie „să colaboreze” în ciuda Brexitului, spunând: „Trebuie să ne asumăm responsabilitățile împreună, trebuie să decidem clar să ne alegem viitorul, să-l construim împreună.”

În timpul negocierilor dificile care au durat din 2017 până în ianuarie 2020, președintele francez a susținut cea mai dură poziție posibilă din partea Bruxelles-ului.

El a dorit să asigure accesul pescarilor francezi în apele britanice și să contracareze provocarea venită din partea euroscepticei Marine Le Pen în alegerile prezidențiale din Franța din 2022, demonstrând astfel riscurile părăsirii UE.

Acordul de resetare

Macron a declarat că, deși a fost nevoie de câțiva ani, Regatul Unit și UE „au convenit asupra bazelor noii noastre relații”.

„Unii dintre noi am muncit foarte mult la toate aceste texte”, a spus el, referindu-se la negocierile dificile și îndelungate, glumind: „Am amintiri foarte plăcute.”

Macron l-a lăudat pe Sir Keir pentru acordul său de resetare a relațiilor cu UE și pentru restabilirea încrederii cu blocul comunitar, înainte de a glumi că a durat mai mult să se aranjeze împrumutul tapiseriei de la Bayeux către Marea Britanie decât să se negocieze Brexitul.

În cadrul acordului de resetare convenit de Sir Keir cu UE, Regatul Unit a oferit acces pentru 12 ani la apele sale teritoriale pentru pescuit și a acceptat un pact de apărare cu Bruxelles-ul. De asemenea, Londra a fost de acord să se alinieze regulilor UE privind sănătatea plantelor și animalelor, lucru pe care criticii îl consideră o inversare a Brexitului.

Premierul britanic și președintele francez au fost, de asemenea, în fruntea „coaliției națiunilor dispuse” să sprijine Ucraina.

Totuși, Parisul insistă asupra unor condiții preferențiale pentru companiile europene de apărare în cadrul discuțiilor privind participarea Marii Britanii la inițiativele europene de creștere a cheltuielilor de apărare.