Liderul unei grupări de infracţionalitate cibernetică, arestat în Spania. Pierderile generate de atacurile grupului au depăşit 1 miliard de euro

Liderul unei grupări infracţionale, responsabilă pentru o serie de atacuri cibernetice ce au vizat peste o sută de instituţii financiare din toată lumea, a fost arestat la Alicante, în urma unei anchete a Poliţiei spaniole, în cooperarea cu FBI, Europol şi autorităţile din România.

1518 afișări
Imaginea articolului Liderul unei grupări de infracţionalitate cibernetică, arestat în Spania. Pierderile generate de atacurile grupului au depăşit 1 miliard de euro

Liderul unei grupări de infracţionalitate cibernetică, arestat în Spania. Pierderile generate de atacurile grupului au cumulat peste 1 miliard de euro

Începând din anul 2013, gruparea infracţională a atacat o serie de instituţii financiare folosind două programe software de tip malware, cunoscute drept Carbanak şi Cobalt. Atacurile cibernetice au generat pierderi cumulate de peste un miliard de euro pentru industria financiară, potrivit unui comunicat emis de Europol.

Infractorii cibernetici încercau să se infiltreze prin trimiterea de emailuri de tip spear phishing către angajaţii unor instituţii financiare, infectând calculatoarele victimelor cu programe malware. Astfel, reuşeau să preia controlul asupra calculatoarelor infectate, fapt ce le-a permis să transfer fonduri în anumite conturi ori să preia controlul asupra unor bancomate.

Grupul infracţional a fost destructurat în urma unei anchete complexe efectuată de Poliţia spaniolă, în cooperare cu Europol, FBI, autorităţile din România, Belarus, Taiwan şi entităţi private.

"Această operaţiune globală este un succes semnificativ de cooperare poliţienească internaţională împotriva unei organizaţii de infracţionalitate cibernetică", a declarat Steven Wilson, şeful Centrului european de infracţionalitate cibernetică (EC3) din cadrul Europol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici