Luka Rocco Magnotta, "măcelarul din Montréal", a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Canadianul Luka Rocco Magnotta, supranumit "măcelarul din Montréal", a fost găsit vinovat, marţi, de asasinarea unui student chinez în 2012, o crimă care a provocat indignare în lume, şi a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

699 afișări
Imaginea articolului Luka Rocco Magnotta, "măcelarul din Montréal", a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Luka Rocco Magnotta, "măcelarul din Montréal", a fost condamnat la închisoare pe viaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Judecătorul Guy Cournoyer a pronunţat sentinţa la câteva ore după ce juriul l-a declarat pe Magnotta, în vârstă de 32 de ani, vinovat de uciderea cu premeditare a lui Lin Jun, în vârstă de 33 de ani la momentul comiterii crimei.

Magnotta a recunoscut că l-a omorât şi l-a tăiat în bucăţi pe partenerul său sexual de o seară, dar a pledat nevinovat din cauza unor tulburări mintale. Juriul nu a fost de acord cu el şi l-a declarat vinovat de cinci capete de acuzare reţinute împotriva lui.

După citirea verdictului, judecătorul Cournoyer l-a citat pe fostul premier britanic Winston Churchill pentru a le mulţumi celor 12 juraţi care deliberau de opt zile. "Am putut cu toţii să constatăm răbdarea, seriozitatea şi activitatea exemplară în cursul acestui proces foarte exigent", a spus el.

"Am venit la proces pentru ca să se facă dreptate şi plec mulţumit că nu mi-aţi abandonat fiul", a declarat emoţionat tatăl victimei, Lin Diran, venit din China pentru a asista la proces de la sfârşitul lui septembrie. "Aş vrea să ştiu ce i s-a întâmplat fiului meu în acea noapte, dar plec fără un răspuns adevărat şi incomplet", a adăugat el.

Avocatul Ministerului Public Louis Bouthillier s-a declarat "mulţumit" că a auzit "pronunţându-se cuvântul «vinovat» la sfârşitul" procesului.

La anunţarea verdictului, Magnotta, care purta un pardesiu, nu a manifestat nicio emoţie. Şi-a lăsat privirea în jos. Înainte să-l condamne, judecătorul Cournoyer i-a propus să se adreseze tribunalului, însă acesta a refuzat.

"Acceptă verdictul", a declarat avocatul său, Luc Leclerc, carea spus despre el că este "o persoană adevărată". "I-am văzut nebunia de aproape", a adăugat avocatul.

Verdictul unanim pronunţat de juriu - opt femei şi patru bărbaţi - este cel mai dur care putea fi reţinut contra lui Magnotta dintre cele patru posibile prezentate de judecătorul Cournoyer.

Avocatul lui Magnotta spera ca clientul său să scape cu un verdict prin care ar fi fost recunoscut neresponsabil penal. El are un termen de 30 de zile pentru a face apel.

"Nimeni nu poate să depună mărturie despre starea acuzatului la momentul faptelor. Doar el o putea face", a notat Louis Bouthillier. "Cum nu a depus mărturie, juriul a avut puţine lucruri la care să reflecteze în legătură cu starea acestuia", a adăugat el.

Însă, în opinia lui Bouthillier, aceste tulburări nu-l împiedicau pe Magnotta să distingă binele de rău atnci când l-a ucis pe Lin Jun, pe 25 mai 2012. El a furnizat o probă copleşitoare pentru a arăta că Magnotta a "planificat" această crimă cu cel puţin şase luni înainte şi că a acţionat "cu premeditare înainte, în timpul şi după crimă".

- Amploare internaţională

Magnotta a refuzat să fie examinat de un psihiatru, cerut de acuzare, pentru a a fi supus unei expertize psihiatrice.

Bouthillier a prezentat un e-mail trimis de către Magnotta unui jurnalist britanic în decembrie 2011, în care anunţa că va ucide o fiinţă umană şi va înregistra acest lucru. Jurnalistul l-a suspectat pe Magnotta că este autorul unei înregistrări video postate pe Internet în care un bărbat tortura şi omora pui de pisică.

Magnotta a fost condamnat pentru profanare de cadavre, după ce l-a tăiat bucăţi, pentru difuzare de material obscen, după ce a postat înregistrarea video online, pentru că a trimis prin poştă bucăţi de cadavru şi pentru hărţuirea premierului canadian.

După comiterea faptei, el s-a debarasat de bucăţi de cadavru, şi-a golit apartamentul şi a plecat cu un zbor, pe 26 mai, către Paris şi Berlin, unde a fost arestat pe 4 iunie 2012, dând acestui caz sordid o amploare internaţională.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici