Macron, critici la adresa UE: "Este prea slabă, lentă şi ineficientă". Viziunea preşedintelui francez pentru viitorul Europei: Zona euro extinsă, graniţe naţionale, oficiu pentru azil şi liste transnaţionale în scrutinul din 2019 | LIVE

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a pledat marţi pentru reformarea Europei statelor "suverane şi unite" prin acţiuni comune axate pe domenii fundamentale precum securitatea, apărarea, politicile economice şi fiscale, relatează publicaţiile franceze. Liderul de la Paris atrage atenţia asupra "standardelor duble" privind alimentele la nivelul UE şi propune crearea unui cadru legal în domeniul informatic, un buget comun al zonei euro, dar şi liste transnaţionale pentru alegerile europarlamentare din 2019. De asemenea, preşedintele francez a reiterat ideea unei Uniuni Europene cu grade diferite de integrare.

2266 afișări
Imaginea articolului Macron, critici la adresa UE: "Este prea slabă, lentă şi ineficientă". Viziunea preşedintelui francez pentru viitorul Europei: Zona euro extinsă, graniţe naţionale, oficiu pentru azil şi liste transnaţionale în scrutinul din 2019 | LIVE

Într-un discurs rostit la Universitatea Sorbona, Emmanuel Macron a propus "refondarea" Europei statelor "suverane", "unite" şi "democratice", criticând o Uniune Europeană "prea slabă, lentă şi ineficientă".

Emmanuel Macron propune acţiuni concrete axate pe "domenii-cheie de suveranitate".

"Primul este securitatea.Trebuie să intensificăm acţiunile pentru combaterea propagandei teroriste. Este necesar un Parchet european pentru combaterea terorismului. În al doilea rând, Europei îi lipseşte o cultură comună strategică în materie de apărare. Propun să primim în armatele noastre naţionale militari din toate celelalte ţări europene, pentru activităţi operaţionale şi schimburi de informaţii", a adăugat liderul Franţei.

Proceduri de azil "disparate" pentru combaterea imigraţiei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a cerut, în discursul de marţi, proceduri de azil "disparate" pentru combaterea imigraţiei, "o provocare majoră" pentru Europa, relatează FranceTV.info.

"Avem de ales, fie revenim la frontierele naţionale, fie construim un spaţiu comun al frontierelor, al drepturilor la azil şi al imigraţiei. Este necesar un oficiu european pentru azil, în scopul armonizării procedurilor; treptat, este necesară o poliţie europeană a frontierelor şi un vast program de integrare a refugiaţilor", a afirmat Emmanuel Macron.

"În materie de politică externă, este necesar un parteneriat cu Africa. Dacă Europa nu va face aceste lucru, îl vor face alţii", a adăugat Macron.

Pentru a face faţă catastrofelor naturale, liderul de la Paris a pledat pentru înfiinţarea unei "forţe europene de protecţie civilă".

Depăşirea "standardelor duble" privind alimentele la nivelul UE

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a cerut depăşirea problemelor generate de "standardele duble" privind alimentele la nivel european, propunând înfiinţarea unei agenţii a Uniunii Europene pentru verificarea standarelor produselor alimentare.

"Vara aceasta, am avut criza ouălor. Trebuie să creăm o forţă europeană pentru verificarea standardelor alimentare. Şi sugerez să punem capăt în toată Europa standardelor duble", a afirmat Emmanuel Macron.

"Avem nevoie de o Europă a securităţii şi a suveranităţii alimentare. Oare Politica noastră Agricolă Comună îi protejează bine pe agricultori şi pe consumatori? Uitându-mă la aceşti ani, nu am în totalitate acest sentiment. Vreau să creăm o Politică Agricolă Comună axată pe două obiective: protejarea pieţelor de crizele mondiale şi acordarea unei flexibilităţi mai mari la nivel teritorial", a spus Macron.

Crearea cadrului legal european în domeniul informatic

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a cerut marţi crearea cadrului legal european în domeniul informatic, pledând pentru garantarea drepturilor individuale şi protejarea datelor private, relatează FranceTV.info.

"Europa trebuie să lanseze revoluţia digitală, inclusiv prin atragerea celor mai buni specialişti în acest domeniu. În momentul de faţă, în domeniul digital nu avem legi suficient de puternice. Europa trebuie să creeze cadrul legal în domeniul cibernetic pentru a permite garantarea drepturilor individuale şi protejarea datelor private", a spus Macron.

Buget comun al zonei euro şi un post de ministru UE de Finanţe

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a pledat pentru reformarea politicilor economice şi fiscale în zona euro, exprimând susţinere pentru înfiinţarea unui post de ministru UE al Finanţelor.

"Este necesar un buget comun al zonei euro şi un control economic mai puternic, printr-un ministru comun", a afirmat Macron.

"Avem nevoie de coordonarea politicilor economice, de un buget comun, de atragerea investiţiilor. O putere economică durabilă se poate construi doar în jurul unei monede unice puternice", a subliniat Macron.

Liste transnaţionale în scrutinul europarlamentar din 2019

Emmanuel Macron, preşedintele Franţei, a pledat pentru organizarea alegerilor europarlamentare din 2019 pe liste transnaţionale, "pentru un proiect european".

"Trebuie să organizăm o dezbatere deschisă, europeană, transparentă, care să confere un conţinut şi o miză alegerilor europene din anul 2019", a declarat Emmanuel Macron.

"În alegerile europarlamentare din 2019 am putea vota aceeaşi listă în întreaga Europă, pentru un proiect european", a recomandat Macron.

Studenţii trebuie să poată vorbi două limbi oficiale europene

Studenţii din toate statele Uniunii Europene trebuie să poată vorbi două limbi oficiale europene până în anul 2024, propune Emmanuel Macron, preşedintele Franţei.

"Dezbaterile politice în Europa sunt mai complicate decât în alte zone ale lumii din cauza faptului că se vorbesc limbi diferite. În pofida situaţiei, noi suntem împreună şi aceasta este o şansă pentru noi. Nu voi permite ca diferenţele să alimenteze ura, diviziunile sau orgoliile naţionale. Relaţiile europene trebuie consolidate din liceu. Vreau un sistem de armonizare şi de recunoaştere a diplomelor", a spus Macron.

"Europa trebuie să fie spaţiul în care toţi studenţii să poată vorbi, până în 2024, cel puţin două limbi europene. Toţi studenţii trebuie să petreacă cel puţin şase luni în altă ţară europeană", a spus Macron.

Marea Britanie îşi poate găsi locul într-o Uniune Europeană cu grade diferite de integrare

Marea Britanie îşi poate găsi locul într-o Uniune Europeană reformată, care va avea structuri cu grade diferite de integrare, afirmă preşedintele Franţei, Emmanuel Macron.

"Într-o Uniune Europeană restructurată, simplificată, nu îmi pot imagina că Marea Britanie nu îşi va putea găsi locul", a afirmat Emmanuel Macron în discursul rostit marţi la Universitatea Sorbona din Paris.

Emmanuel Macron a reiterat ideea unei Uniuni Europene cu grade diferite de integrare.

În acest context, preşedintele Franţei a evocat ideea restructurării Comisiei Europene, Executivul Uniunii Europene, prin reducerea numărului comisarilor la 15.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici