MAE: Un singur român era în grupul celor sechestraţi în Bedfordshire. Nu a cerut asistenţă ambasadei

Ambasada României a fost informată de poliţia din Bedfordshire că în grupul de persoane sechestrate se află un singur cetăţean român, acesta necerând deocamdată sprijin consular din partea autorităţilor române, a informat MAE la solicitarea MEDIAFAX.

443 afișări
Imaginea articolului MAE: Un singur român era în grupul celor sechestraţi în Bedfordshire. Nu a cerut asistenţă ambasadei

MAE: Un singur român era în grupul celor sechestraţi în Bedfordshire. Nu a cerut asistenţă ambasadei

Anterior, cotidianul The Sun în ediţie electronică anunţase că doi români se află printre cele 24 de persoane salvate de poliţia britanică dintr-o tabără de nomazi din regiunea britanică Bedfordshire, unde unele erau sechestrate chiar şi de 15 ani.

Potrivit MAE, Ambasada României la Londra s-a autosesizat în legătură cu acest caz şi a solicitat autorităţilor din Bedfordshire şi autorităţilor naţionale britanice informaţii cu privire la prezenţa cetăţenilor români printre membrii grupului identificat. Ca urmare a demersurilor Ambasadei României la Londra, Poliţia din Bedfordshire a informat că în grupul de persoane eliberate se află un singur cetăţean român.

"Autorităţile britanice au comunicat cetăţeanului român disponibilitatea Ambasadei României de a-i acorda, la cerere, asistenţa şi protecţia consulară specifică în asemenea situaţii. Până în acest moment, cetăţeanul român nu a solicitat asistenţă consulară", precizează MAE.

Ministerul mai spune că, în prezent, Ambasada României la Londra este în legătură cu autorităţile britanice pentru a se asigura că sunt respectate obligaţiile prevăzute de Convenţia Consulară bilaterală privind respectarea drepturilor cetăţenilor români aflaţi în astfel de situaţii, inclusiv dreptul la interpret şi la facilitarea contactului cu serviciul consular.

Două sute de poliţişti, unii dintre ei înarmaţi, au participat la operaţiunea de eliberare a persoanelor sechestrate declanşată după cinci luni de supravghere. Potrivit The Sun, cei sechestraţi erau raşi în cap şi trăiau în condiţii similare unui "lagăr de concentrare nazist", potrivit unei surse citate de cotidian. Bărbaţii au fost găsiţi trăind înghesuiţi în caravane murdare, în barăci şi chiar boxe pentru cai, unii dintre ei acoperiţi cu propriile excremente. Toţi fuseseră obligaţi să renunţe la proprietăţile lor.

Poliţia a efectuat raidul în zori şi a arestat patru bărbaţi şi o femeie. Agenţii au decis să acţioneze duminică pentru că aceasta era singura zi din săptămână în care sclavii nu erau forţaţi să meargă să muncească.

"Stăpânii" lor i-au ademenit într-o cantină pentru săraci şi un centru social cu promisiunea unui loc de muncă, a unei case şi a unui salariu. În schimb, aceştia au fost însă obligaţi să se trezească la ora 05.00 pentru a face munci manuale dificile, pentru care nu au fost plătiţi niciodată şi au fost bătuţi dacă s-au plâns.

După ce au fost salvaţi de poliţie, bărbaţii au fost duşi într-un centru secret unde le este examinată starea de sănătate. Deoarece unii dintre ei sunt emaciaţi, li s-a prescris o dietă specială de recuperare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici