Mahmoud Ahmadinejad le cere iranienilor să facă mai mulţi copii

Preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat pentru a treia oară într-o săptămână că este împotriva politicii de controlare a natalităţii, cerându-le cetăţenilor iranieni să facă mai mulţi copii, a anunţat joi agenţia de ştiri Isna.

15 afișări
Imaginea articolului Mahmoud Ahmadinejad le cere iranienilor să facă mai mulţi copii

Mahmoud Ahmadinejad le cere iranienilor să facă mai mulţi copii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Unii spun că o familie trebuie să aibă doar doi copii, adică în 40 de ani nu va mai rămâne nimic din naţiunea iraniană (...). Conştientizăm pericolul şi luăm măsuri" împotriva îmbătrănirii populaţiei, a precizat Ahmadinejad, citat de Isna.

"Nimeni nu îi poate obliga pe oameni să facă ceva", a adăugat el. Preşedintele iranian i-a criticat pe "cei care au copiat în ţară (modelul) occidental, susţinând că doi copii sunt suficienţi".

"În urmă cu 40 de ani, occidentalii erau în favoarea unui control al natalităţii şi considerau că aveau o viaţă mai bună cu mai puţini copii. Dar acum, populaţia lor a îmbătrânit şi încurajează familiile să aibă mai mulţi copii, oferindu-le avantaje financiare", a adăugat el.

Rata de creştere a populaţiei este în prezent de 1,6 % faţă de 3,2% după Revoluţia islamică din 1979.

Guvernul distribuie gratuit pilule şi prezervative, iar tinerii căsătoriţi sunt obligaţi să participe la cursuri privind metodele de contracepţie, înainte de a obţine un certificat de căsătorie.

Populaţia iraniană, în prezent de 74 de milioane, era numai de 36 de milioane în momentul Revoluţiei islamice din 1979. Aceasta s-a dublat în 30 de ani.

După revoluţie, ayatollahul Khomeiny i-a încurajat pe iranieni să aibă copii şi, după mai puţin de zece ani, în 1988, populaţia depăşise 55 de milioane de persoane.

În 1988, după sfârşitul războiului dintre Iran şi Irak, autorităţile au prevăzut aplicarea unei politici de control al natalităţii, iar în 1993 au lansat un program prin intermediul căruia încurajau cuplurile să aibă doar doi copii, care a dat rezultate rapide.

În prezent, 70% din populaţie are mai puţin 35 de ani.

Declaraţiile preşedintelui Ahmadinejad au fost criticate de cei care consideră că ţara nu dispune de resurse financiare pentru a face faţă unei creşteri a populaţiei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici