Manifestanţii împotriva Wall Street revin în Zuccotti Square din New York, dar fără corturi

Manifestanţii împotriva Wall Street au revenit marţi după-amiaza cântând în parcul din New York pe care îl utilizează pe post de cartier general şi din care au fost expulzaţi în noaptea precedentă, dar justiţia le-a interzis să reinstaleze corturi în Zuccotti Square.

135 afișări
Imaginea articolului Manifestanţii împotriva Wall Street revin în Zuccotti Square din New York, dar fără corturi

Manifestanţii împotriva Wall Street revin în Zuccotti Square din New York, dar fără corturi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia a permis accesul publicului marţi după-amiaza, autorizând manifestanţii să revină în parcul pe care îl ocupau de la 17 septembrie, dar le-a explicat că, potrivit unei hotărâri judecătoreşti pronunţată anterior, nu le este permis să instaleze o tabără în acesta.

"Nimănui nu-i va fi refuzată intrarea" în parc, a explicat un poliţist, în faţa unuia dintre grilajele instalate marţi dimineaţa în jurul parcului.

În parc, sute de manifestanţi cântau "în fiecare zi, în fiecare săptămână, ocupaţi Wall Street!".

"Ne vom adresa justiţiei pentru a ne putea reinstala corturile şi sacii de dormit. Dar chiar şi aşa este o victorie", şi-a exprimat bucuria un manifestant, Dallas Carter, în vârstă de 32 de ani.

"Zuccotti Square va rămâne deschis tuturor celor care vor dori să profite de el, cu condiţia să respecte regulile", a anunţat primarul oraşului New York într-un comunicat, după redeschiderea parcului.

Un judecător american a confirmat marţi după-amiaza interdicţia impusă manifestanţilor de a-şi instala tabăra în parc, apreciind că aceştia nu au "reuşit să demonstreze că faptul de a rămâne în Zuccotti Square ţine de Primul Amendament" din Constituţia americană, care garantează libertatea de exprimare.

Judecătorul subliniază în decizia sa că "echipamentele, corturile, generatoarele şi instalaţiile" aparţinând Occupy Wall Street tulbură "drepturile şi obligaţiile proprietarului de a întreţine pacul sau drepturile oamenilor care ar vrea să profite de acest spaţiul în deplină securitate".

Marţi după-amiaza, după ce au fost expulzaţi, dar înainte de redeschiderea parcului, câteva sute de persoane s-au regrupat în apropierea parcului înconjurat de poliţişti, agitând pancarte şi o banderolă uriaşă de culoarea galbenă pe care se putea citi "Occupy Wall street". Muzica a fost repornită, iar între poliţişti şi protestatari era perceptibilă tensiunea.

Piaţa a fost igienizată, iar toate corturile şi instalaţiile au dispărut. Peste 200 de persoane au fost arestate în noaptea de luni spre marţi, a estimat Ray Kelly, comandantul Poliţiei din New York.

Mişcarea Occupy Wall Street (OWS), care s-a extins din septembrie în mai multe oraşe americane, a prevăzut joi o zi de mobilizare la New York, pentru a marca două luni de proteste. "Şi o vom face", a promis Bill Dobbs.

Expulzarea pieţei, la care au luat parte câteva sute de poliţişti, a început imediat după ora locală 10.00 (8.00, ora României).

"A fost înspăimântător", povesteşte Jonny Cerbo, venit din California, care dormea în piaţă de două săptămâni. "Am avut foarte puţin timp la dispoziţie să plecăm. Nu am putut strânge corturile. Iar ei au aruncat totul, inclusiv cărţile din bibliotecă", a adăugat el.

Către ora locală 4.00 (11.00, ora României), majoritatea protestatarilor părăsiseră tabăra. Un grup de protestatari care a refuzat să plece, încercuit de importante forţe de poliţie, a renunţat în zori.

Un bărbat a fost evacuat pe o targă, dar nu a fost raportat niciun incident grav.

Zeci de angajaţi ai municipalităţii au aruncat corturile, sacii de dormit şi alte obiecte în nişte bene uriaşe de gunoi. Mai multe camioane au luat restul.

În decurs de două luni, protestatarii care denunţă lăcomia lumii financiare au instalat un adevărat sat în piaţă, cu bucătărie, bibliotecă, infirmerie şi chiar un centru de distribuire de îmbrăcăminte.

Evacuări ale altor asemenea tabere în Statele Unite au mai avut loc luni la Oakland (California) şi duminică la Portland (Oregon, în nord-vest).

Casa Albă a reacţionat marţi cu prudenţă, apreciind că autorităţilor municipale le revine rolul să decidă situaţia manifestanţilor împotriva Wall Street.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici