Manifestaţie uriaşă împotriva preşedintelui Mubarak. Armata a blocat accesul către Cairo - VIDEO

Sute de mii de manifestanţi s-au adunat marţi în piaţa Tahrir din Cairo, pentru "marşul de un milion" de persoane, la apelul mişcării de contestare care cere de o săptămână plecarea preşedintelui Hosni Mubarak.

109 afișări
Imaginea articolului Manifestaţie uriaşă împotriva preşedintelui Mubarak. Armata a blocat accesul către Cairo - VIDEO

Manifestaţie uriaşă împotriva preşedintelui Mubarak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Armata egipteană a blocat, marţi dimineaţa, accesul în Cairo, dar şi în alte oraşe, unde manifestanţii intenţionau să participe la un "marş de un milion" de persoane.

Autostrada care face legătura între Alexandria şi Cairo este blocată, la un kilometru de capitală, de un baraj al armatei, potrivit unui jurnalist AFP.

Camioane de marfă şi maşini au format o coloană, aşteptând să poată trece, în timp ce soldaţii împiedicau cu fermitate trecerea vehiculelor în direcţia capitalei.

Potrivit unui alt jurnalist AFP, ieşirile din oraşele Mansura (deltă), Suez (est) şi Fayyum (la sud de Cairo) au fost, de asemenea, blocate de armată.

Traficul feroviar este suspendat, de luni, iar linia de metrou care asigură legătura între Cairo şi Shubra el-Kheima (20 de kilometri la nord) a fost închisă. Numeroşi locuitori din Cairo, care încercau să ajungă la locul de muncă, în apropierea capitalei, nu au putut să ajungă, din cauza acestor blocaje.

Zeci de mii de persoane începeau, marţi dimineaţa, să se adune la Cairo, pentru a participa la o zi de manifestaţii uriaşe, pe care opoziţia le doreşte hotărâtoare, după o săptămână de mobilizare fără precedent contra preşedintelui Hosni Mubarak.

Manifestanţii strigau sloganuri ca "Afară Mubarak" şi agitau afişe înfăţişându-l pe preşedinte spânzurat sau fotografia acestuia cu textul "capul tău va cădea".

Numeroase persoane au petrecut noaptea în Piaţa Tahrir, care este, de marţea trecută, centrul manifestaţiilor contra regimului.

Armata s-a angajat să nu facă uz de forţă, apreciind că revendicările poporului sunt "legitime", dar a cerut manifestanţilor să se exprime prin mijloace paşnice.

Mişcarea de contestare, fără precedent de la sosirea la putere a lui Mubarak, în 1981, a început la 25 ianuarie. În cadrul protestelor violente s-au înregistrat cel puţin 125 de morţi şi mii de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici