Marea Britanie blochează bunurile lui Muammar Kadhafi şi ale familiei sale

Marea Britanie a decretat, duminică, blocarea bunurilor liderului libian Muammar Kadhafi şi ale familiei sale, a anunţat Ministerul britanic al Afacerilor Externe.

22 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie blochează bunurile lui Muammar Kadhafi şi ale familiei sale

Marea Britanie blochează bunurile lui Muammar Kadhafi şi ale familiei sale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul a luat astăzi (duminică) măsuri pentru blocarea bunurilor" colonelului Muammar Kadhafi, "ale membrilor familiei sale şi celor care acţionează în numele acestora sau sub conducerea" lor, a declarat ministerul, într-un comunicat.

Potrivit evaluărilor Londrei, colonelul Kadhafi deţine aproximativ 20 de miliarde de lire sterline (23,4 miliarde de euro) în numerar, în principal la Londra, potrivit cotidianului The Telegraph. Liderul libian ar deţine, de asemenea, o casă în capitala britanică, estimată la valoarea de aproximativ zece milioane de lire sterline (11,7 milioane de euro).

"Am luat, astăzi (duminică), măsuri pentru blocarea averilor (...), care, astfel, nu pot fi utilizate contra intereselor poporului libian", a declarat ministrul Finanţelor, Georges Osborne, citat în comunicat.

Această hotărâre "vine în urma Rezoluţiei Consiliului de Securitate al ONU (...), fiind vorba despre un mesaj puternic (adresat) regimului libian, (potrivit căruia utilizarea) violenţei contra poporului său este inacceptabilă", a adăugat Osborne.

Într-un comunicat, Ministerul Afacerilor Externe a avertizat instituţiile financiare că aplicarea blocării averilor va fi urmată "cu rigoare".

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, sâmbătă, în unanimitate, o Rezoluţie prin care impune sancţiuni severe colonelului Kadhafi, familiei sale şi apropiaţilor regimului.

Statele membre au hotărât să impună o blocare a averilor financiare legate de colonelul Kadhafi, patru dintre fiii săi şi un apropiat al regimului.

Acestea au hotărât, de asemenea, să impună Libiei un embargou asupra vânzării de arme şi o interdicţie de a călători pe teritoriul statelor membre, împotriva unui număr de 16 persoane, între care colonelul Kadhafi, şapte dintre fiii săi, fiica sa şi persoane "intim" legate de regim.

Rezoluţia adoptată de membrii Consiliului consideră, în plus, că "atacurile sistematice" contra populaţiei civile, în Libia, "pot fi asimilate crimelor contra umanităţii".

Pe de altă parte, premierul britanic, David Cameron, a declarat că pentru liderul libian a venit "timpul să plece", adăugând că nu are niciun rol de jucat în viitorul ţării sale.

Duminică, după o nouă operaţiune de salvare a 150 de civili străini, blocaţi în deşertul libian, întreprinsă de armata britanică, premierul britanic a dat asigurări, că "toate acestea transmit un mesaj clar regimului: a venit timpul pentru colonelul Kadhafi să plece, şi să plece imediat".

"Nu există loc pentru el în Libia, în viitor", a adăugat Cameron.

"Punem o presiune considerabilă asupra acestui regim", a anunţat Cameron. "Măsurile pe care le luăm contra regimului sunt interdicţia de a călători şi blocarea averilor, pentru a arăta cât de izolat este", a continuat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici