Marea Britanie ia în considerare aderarea la noul club al naţiunilor europene

Autorităţile din Marea Britanie analizează dacă va participa luna viitoare la un nou „club al naţiunilor" politice europene, potrivit BBC.

6122 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie ia în considerare aderarea la noul club al naţiunilor europene

Prima reuniune a „Comunităţii Politice Europene" va avea loc la Praga, la începutul lunii octombrie.

Noii lideri ai Guvernului de la Londra doresc să afle mai multe detalii despre summit înainte ca prim-ministrul Liz Truss să accepte să participe la acesta.

Comunitatea politică europeană este o idee susţinută de preşedintele francez Emmanuel Macron. El a propus-o, în luna mai, ca fiind un „nou spaţiu" de cooperare. Macron a sugerat că grupul ar putea discuta despre securitate, energie şi transport, precum şi despre circulaţia persoanelor, în special a tinerilor.

Intenţia este de a forma o organizaţie care să depăşească cele 27 de state membre ale UE. Idei similare au fost vehiculate de zeci de ani, dar acestea nu s-au materializat.

Se pare că oficialii britanici caută asigurări că reuniunea nu va fi dominată de ţările sau instituţiile UE. De asemenea, Marea Britanie ar dori să vadă prezenţi şi alţi „jucători mari" din afara UE. Toţi cei 27 de membri ai UE ar urma să fie invitaţi, precum şi Marea Britanie, Ucraina, Norvegia, Elveţia şi Turcia. De asemenea, este posibil să fie invitate şase ţări din Balcanii de Vest, precum şi Islanda, Liechtenstein, Moldova, Georgia, Armenia şi Azerbaidjan.

Reuniunea inaugurală a „Comunităţii Politice Europene" va avea loc pe 6 octombrie în capitala cehă, Praga. Republica Cehă deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului European.

O agendă provizorie sugerează că discuţiile se vor axa pe invazia Rusiei în Ucraina, pe economie şi pe criza energetică a Europei. Cu toate acestea, există puţine detalii despre cum ar arăta o astfel de „comunitate politică" pe termen lung.

Criticii din cadrul UE sunt circumspecţi faţă de ceea ce ei descriu drept un proiect „vag" condus de Franţa. Există, de asemenea, suspiciunea că Franţa, care nu vede cu ochi buni extinderea UE, doreşte să creeze o „parcare" pentru ţările care aspiră să adere la Uniunea Europeană. Totuşi, liderii UE au insistat asupra faptului că organizaţia nu îşi va „înlocui" politica de extindere.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici