Martin Schulz, ales preşedinte al grupului socialist din Parlamentul European

Germanul Martin Schulz a fost ales miercuri preşedinte al grupului socialist din Parlamentul European (PE), un post pe care l-a ocupat şi în legislatura precedentă, înainte să devină preşedintele instituţiei.

263 afișări
Imaginea articolului Martin Schulz, ales preşedinte al grupului socialist din Parlamentul European

Martin Schulz (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Schulz, singurul candidat la funcţie, a fost ales cu 162 din cele 170 de voturi exprimate.

Candidat la postul de preşedinte al Comisiei Europene (CE), Schulz şi-a văzut speranţele afectate de rezultatul social-democraţilor şi socialiştilor în alegerile europene de la 25 mai. Deşi au înregistrat un uşor avans, socialiştii nu au reuşit să devanseze Partidul Popular European (PPE, centru-dreapta), care rămâne principalul grup politic în PE.

Grupul socialist revendică 191 de mandate, iar PPE 221.

Fostul preşedinte PE nu a renunţat însă la ambiţiile pe care le are, în cazul unui eşec al candidatului PPE, luxemburghezul Jean-Claude Juncker. Şefii de stat şi de guverne urmează să propună un nume în locul lui José Manuel Barroso la următorul summit, prevăzut la Bruxelles la sfârşitul lui iunie. PE se va pronunţa asupra numelui viitorului preşedinte CE într-o sesiune plenară, la Strasbourg, la jumătatea lui iulie.

"Nu trebuie să întârziem un proces în cursul căruia popoarele din Europa s-au pronunţat. Jean-Claude Juncker trebuie să primească un mandat în vederea formării unei majorităţi în PE, cu un angjament clar al tuturor grupurilor democratice", a declarat Schulz după ce a fost ales la conducerea grupului socialist.

"Cu toate acestea, grupul nostru va susţine un preşedinte CE numai dacă acesta este pregătit să accepte marile provocări ale UE, şi anume sfârşitul austerităţii, lupta împotriva şomajului în masă - mai ales în rândul tinerilor -, limitarea creşterii sărăciei şi excluderii sociale, lupta împotriva fraudei fiscale şi o Europă mai competitivă prin creşterea investiţiilor, modernizarea infrastructurlor şi o interpretare mai suplă a Pactului pentru stabilitate şi creştere" economică, a adăugat el.

De asemenea, liberalii l-au reales prin aclamaţii pe belgianul Guy Verhofstadt ca şef al grupului lor.

Grupul liberal, care luptă cu conservatorii eurosceptici din cadrul ECR pentru păstrarea celei de-a treia poziţii în PE, i-a acceptat în rândul său pe separatiştii flamanzi din cadrul N-VA, care doresc desfiinţarea Belgiei actuale. Liberalii belgieni francofoni din cadrul MR au votat împotriva prezenţei N-VA în grup, dar nu au reuşit să o împiedice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici